Ромската тема се експлоатира за отклоняване на общественото внимание, каза председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев в предаването „Лице в лице”. Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че и ромското, и българското лидерство са виновни за това.

Според Кънчев езикът на омразата е една от причините за масовия бой в Кюстендил, при който загина един човек.

Той смята, че някои неща се случват, за да се отклони вниманието от други теми:

Снимка: bTV

„Прокуратура и ДАНС трябва да проверят – в социалите мрежи пишат ужасни неща, много хора трябва да бъдат разследвани, защото това са т.нар. фитилджии, които палят фитилите на младежите. Те се надъхват, пият, срещат ромска компания и нещата стават. Езикът на омразата в социалните мрежи трябва да е наказателно преследван”, коментира председателят на „Евророма”.

Харалан Александров обаче отбеляза, че убийството се е случило в реалността, а не в интернет и заяви, че ромите в махалите взимат пример от средата и затова голяма част от престъпността у нас е там, но няма нищо общо с етническия въпрос.

И двамата са на мнение, че насилието и разрушителността не са черти на ромите, а на гетата. 

Снимка: bTV

„Те са резерват на това, което беше България преди 20 години, там е типично да има лидери и то криминално проявени. Очевидно става дума за примитивна форма на справяне с проблема, но това е типично за гетото”, обясни социалният антрополог.

Цветелин Кънчев пък беше категоричен, че не може да се слагат ромите под общ знаменател и заяви, че има много такива, които успяват да се измъкнат от неблагоприятната среда.

Те после се възприемат социално не като роми, допълни Александров и отбеляза, че голяма част от тях се интегрират на пазара на труда в Европа.

Вижте целия разговор във видеото.