За първи път изборът на главен прокурор ще се наблюдава не посто под лупа, а под микроскоп от нашите външни партньори от Брюксел. Това посочи директорът на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев в предаването „Лице в лице”.

Главният прокурор може да повлияе със своите правомощия именно върху реформирането на самата система и преди всичко на прокуратурата, нещо повече, той може да повлияе и на тези процеси, коит са обвързани с механизма за мониторинг над България, обясни още Бранимир Ботев.   

Шестте изисквания, които останаха след последния мониторингов доклад, ще бъдат дообогатени, прогнозира той. 

Дали ако има съмнения около номинациите и избора на новия главен прокурор, ние можем да пледираме за бързо сваляне на мониторинга, попита още Бранимир Ботев.  По думите му изборът на главен прокурор е обвързана компетентност между няколко институции.  

Според данни на Европейския институт за стратегии и анализи, българите си предствят следващия главен поркурор като мъж, който е завършил Софийския университет. Това са посочили  88% от анкетираните хора в цялата страна, съобщи Бранимир Ботев.