Можем да разгледаме хакерската атака срещу сайтове на институции като тест, защото такива атаки не се правят в събота сутрин. Можем да очакваме следващата атака най-вероятно свързана с предстоящото решение за даване на оръжия на Украйна. Това каза в предаването „Лице в лице“ Божидар Божанов от „Демократична България“, бивш министър на електронното управление.

Той увери, че институциите са подготвени.

По думите му атаки от типа отказ от услуга се стартират лесно, докато атаки от типа на НАП или „Български пощи“ отнемат повече време. 

Никога няма 100% сигурност, но нивото продължава да се повишава и ще бъде доста трудно в бързи срокове да се реализират атаки, допълни той. 

На въпроса защо не са отишли на срещата с БСП за обсъждане на антикризисните мерки, Божанов каза, че поканата е била с доста кратко предизвестие.

„Смятаме, че те трябва да бъдат по-институционални. Преди да бъдем народни представители е малко предварително. Същата такава среща може да се проведе в четвъртък и ефектът ще бъде по-добър. Нека първо да видим как ще изглежда парламентът, като председател, зам.-председател, групи и т.н.“, отбеляза Божанов.

Той съобщи, че негов фаворит за председател на Народното събрание е Никола Минчев, защото той се е справил доста добре в предишния парламент.

Божидар Божанов информира, че ДБ няма да участват в разговорите на контактната група „Плевнелиев-Паси“ и не си представят така воденето на преговори.

„Те сами казват, че целта не е съставяне на правителство и в този смисъл не виждаме причина да участваме в такива срещи“, допълни бившият министър.

Той напомни, че ДБ няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ.

„Ние и предизборно, и сега сме декларирали, че с „Продължаваме промяната“ имаме добър диалог и бихме ги подкрепили за втория мандат. Какъв подход те ще изберат, кого да поканят, как да структурират тези преговори“.

Той допълни, че имат различия по икономическата политика, но те са преодолими.

„Смятам, че можем да имаме конструктивен разговор с тях, с който да изработим такава програма в икономическата сфера“, каза Божанов. 

По отношение на правителство с третия мандат, той заяви, че шанс трябва да има, защото следващ парламент няма да даде повече шансове. „Политическите сили трябва да опитаме да направим това усилие за съставяне на правителство, но все пак нашите приоритети сме обещали на избирателите и няма да можем да ги предадем“, отбеляза Божанов.