В надпреварата за нов кмет на София „Демократична България“ ще си сътрудничи не само с „Продължаваме промяната“, но и с новата партия „Спаси София“. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от „Демократична БългарияБожидар Божанов.

От думите му стана ясно, че още миналата седмица „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са обсъждали варианта за издигането на общи кандидатури за кметове през следващата година. Божанов коментира думите на Кирил Петков от днес, че има вероятност двете партии да си сътрудничат, за да не разпиляват вота.  

„Важно е отсега да се мисли за местните избори. Те са след година, но текат дълги процедури по съгласуването на програми и личности. Така че е логично да започнем да обсъждаме темата от сега“, заяви той и допълни, че ще могат да постигнат максимален резултата само ако си сътрудничат с други партии.

„Нашите национални органи не са одобрявали такава позиция, но изходната ни позиция е, че трябва да се стремим към сътрудничество“, уточни той, допълвайки, че имена на кандидати за кметове ще се обсъждат най-рано след два месеца.

Възможност за съставяне на правителство

„Трудно ми е да смятам какви са шансовете за създаване на редовно правителство в този парламент. Не знаем кой какви карти държи в ръката си, но със сигурност знаем, че няма как да подкрепим кабинет с участието на ГЕБР. Затова пък ще подкрепим вторият мандат на „Продължаваме промяната“. Ако третият мандат дойде при нас, ще направим усилия за съставянето на кабинет“, обясни Божанов.

Според него е важно в Народното събрание да има по-стабилни мнозинства, защото чрез плаващите такива е трудно да се прокарват адекватни политики. Математиката казвала, че е редно да има една по-широка подкрепа, за да се създаде редовно правителство.

Демократична България“ няма да подкрепи също така правителство с участието на ДПС или на "Възраждане"

„Ще видим обаче кой с каква програма излиза и ще преценим“, допълни Божидар Божанов.

Хартиени бюлетини - фалшификация на вота

Когато се говори за фалшифицирането на вота, трябва да се има предвид, че по време на местните избори няколко гласа решават местата в общинските съвети. Ето защо от „Демократична България“ предлагат да се въведат преброителни центрове, в които да се броят гласовете и то пред погледа на всички заинтересовани лица. В тези центрове ще пристигат запечатаните пликовете с гласовете на избирателите от секционните комисии.

„Днес проведохме обществено обсъждане, на което поканихме и другите партии. Усещането ни е, че нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС към момента са съгласни да се въведат преброителните центрове. Според БСП е невъзможно това да стане, а от ДПС настояват да се въведат скенери за преброяване“, обясни още Божанов.