Авторитетът на Парламента действително трябва да се върне и колегите народни представители, може би с известни изключения, се стараят да направят точно това. Може би нещата ще станат по-лесни. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият шеф на Народното събрание Борислав Великов.

„Това, което последната година и половина се прояви като пренебрежение от министър-председателя, винаги министър-председателите са се опитвали да бъдат щадени от много въпроси. Пазели сме ги винаги, но никога не в такава степен, както беше в последната година и половина. И затова може би на 21-ви Бойко Борисов би трябвало да отиде в парламента и да говори за Плана за възстановяване и устойчивост. Това са много милиарди, които може да не ги вземем, ако нямаме план, ако нямаме проекти, ако нямаме разписани действия, каза още Борислав Великов.

Председателят на парламента е пръв сред равни, той олицетворява парламента и парламентаризма, той трябва да балансира, да търси такива подходи, които да гарантират законодателство, от което да не се срамуваме след това, обясни бившият шеф на Народното събрание.

„Той има водеща роля и ролята на Председателския съвет нарасна, той трябва да работи добре и с Председателския съвет. Неговата роля е да търси и да намира съгласие между различните парламентарни сили. В това НС няма да бъде много лесно предполагам, видяхме, че има доста мощен блок срещу ГЕРБ от почти конституционно мнозинство от 160 човека, ако това се запази може би ще имаме устойчиво управление. (…)

"Преди 20 години влязохме в политиката с моя приятел проф. Огнян Герджиков, с другите колеги, 120 души бяхме на брой под знамето на царя тогава. Много от нас нямаха никакъв парламентарен опит, както много и от тези нови колеги, но го набрахме сравнително бързо. Когато човек има кауза и тя е свързана не само формално с клетвата, че ще правиш всичко в интересите на народа, а действително да работиш, тогава бързо се набира опит. Мисля, че в този смисъл няма да има проблеми, стига да се търсят необходимите съгласия. Ако няма правителство, няма да има и парламент много скоро“, допълни Борислав Великов.

По протокол председателят на парламента е втори човек след президента, но пак е може би най-важният, доколкото България е парламентарна република. Ако целиш председателя на парламента, тогава уцелваш и онази политическа сила, която го е издигнала, каза още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!