Последните месеци ни засипаха негативни новини – войната, инфлацията, обедняването, скандалите в управлението. Преди Възкресение Христово обаче ще е приятно да се сетим, че имаме и победи, светли моменти, успехи и не сме все на последните места в класациите

Български студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски“ спечелиха най-голямото състезание по международен търговски арбитраж.

„Това е може би най-голямото състезание по право и Софийският университет го спечели. Мисля, че това е достатъчно, за да кажем всичко най-важно. Състезанието се провежда от близо 30 години във Виена и в него тази година участваха близо 400 университета от 85 държави, тоест максимално мащабно, а по принцип в правото е трудно човек да се състезава“, каза д-р Анастас Пунев, асистент в СУ и треньор на отбора.

Нашият тим се е готвил девет месеца за надпреварата, а самото състезание е на английски.

Досега Софийският университет се е класирал на първите 16 места, но за пръв път печели, казва участничката в българския отбор от студенти по право Йоана Вълова.

„Арбитражът е много интересен за юристите. Това е една алтернатива на нормалното разрешаване на спорове пред съд. Това е така, защото повечето дружества, които включват определени сделки и така нататък, имат повече доверие на специални институции, в които те могат да подберат арбитрите и  експертите, да отидат там и да разрешат търговския си спор“, обясни Иван Иванов.

Още за успеха на български отбор по право вижте във видеото.