„Безпринципна подкрепа никога няма да дадем и няма да се ротираме или сиреч връткаме в името на някакви задкулисни цели. Така че логично снощи нашия лидер в публичното пространство да изрази позицията си.“ Това коментира Станислав Балабанов след като снощи председателят на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов оттегли подкрепата си за ГЕРБ.

По думите му след връщането на първия мандат се е видяло, че задкулисно е имало договорки.

„Говориш как експертите трябва да извадят държавата от криза, а се оказа, че някъде задкулисно се е договорил предварително политическо правителство с втория мандат. Най-вероятно в този кабинет може да има политическо присъствие с това ротиране, може и да видим Асен Васил в ролята на финансов министър“, обясни той.  

Балабанов прогнозира, че правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще е на алчността. 

„Никога не можем да позволим държавата да бъде управлявана от Кирил Петков или Асен Василев. Сега ПП ще пази Бойко Борисов от главния прокурор. С днешните си постъпки Денков и Габриел дават възможност за легитимация“, каза още той и обяви, че ако Асен Василев бъде финансов министър, ИТН ще бъдат опозиция. Един главен прокурор чак сега започна да говори“, коментира още Балабанов.

Според него ИТН в последните две години е свършила много неща.

„Първо моделът ГЕРБ - заради нас Бойко Борисов, никога повече няма да е министър-председател. Видяхме, че днес благодарение на ИТН се показаха трусовете в съдебната власт. Дали ако ИТН не се беше появила в публичното пространство и не започна да чегърта още по време на протестите този модел, дали днес главният прокурор щеше да се държи по този начин, или дали личност като Мария Габриела щеше да бъде поставяна в такава ситуация“, каза той.  

Балабанов бе категоричен, че трябва да има реформа в прокуратурата, но „тя не означава махнете Гешев, сложете Пешев“. Той подчерта, че ДБ имат влияние в Съдийската колегия към ВСС и обясни, че тя се изразява в добра комуникация с хора, които защитават интересите им.

„Пример трябва да е главният прокурор, който даде ясно да се разбере, че няма разделение на властите“, заяви депутатът от ИТН, според когото, за да се реформира съдебната система, трябва максимално да бъде разграничена политическата власт от нея.

По отношение на референдума за президентска република, който не събра нужната подкрепа, Балабанов обясни, че всеки ден, с нещата, които вижда в публичното пространство, е все по-убеден, че обществото ще бъде много по-съгласно със смяна на системата.