„Нямаме информация кои от нашите членове са подслушвани. Вероятно през следващите дни това ще стане ясно. По-важно е, че и ген. Атанасов, и Христо Иванов имат опит със службите – единият е бил вицепремиер, а другият е работил в този сектор,  така че изнесената информация е проверена и удостоверена, за да бъде изнесена. Виждаме и потвърждение от министъра на вътрешните работи“, заяви юристът и политик от „Демократична България“ Атанас Славов.

Според него „по-интересно е кои са органите, които са поискали разрешение за тези подслушвания и кои са съдилищата, които са го позволили“.

Славов има „подозрения“, че разрешенията са издадени от Специализирания наказателен съд. Основание за това му дава длъжността на подслушваните, която е от компетенцията на това съдилище.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако подслушванията на политици са правени без разрешение от съда, това е престъпление по служба. Вероятно обаче е спазен някакъв формален ред“, смята Славов.

„В България разрешенията за подслушване се издават на килограм и сме много далеч от добрите европейски практики. Имаме изключително либерален режим по отношение на СРС. По-лошото е, че този скандал разкрива как са били употребявани службите от предишната власт. Това показва, че трябва да има драстични промени. Трябва да има оставки на всички замесени, включително и в прокуратурата, защото без нейно знание не може да се подслушват политици. Това е зловеща политическа поръчка от най-високо ниво“, коментира Славов, според когото този случай показва, че в службите „нямаме професионалисти, а чекисти“ и трябва да се направи проверка на „техния интегритет“.

Според Славов скандалът ще има сериозен международен отзвук и ще „демаскира“ имиджа, който ГЕРБ са изграждали зад граница.

Снимка: btvnovinite.bg

Юристът заяви, че според него Специализираният съд трябва да бъде закрит заради неговите практики, а делата, които са в досъдебна фаза, да бъдат прехвърлени към обикновени съдилища.

Досега практиките на Специализирания съд и прокуратура са станали основа за много дела срещу България в Страсбург, каза Славов.

Вижте целия разговор във видеото.