„Съмнявам се, че ще се състави мнозинство в следващото Народно събрание. На следващите избори сблъсъкът ще е между реставратори и реформатори. Ние разчитаме, че ще получим подкрепа и ще се повиши избирателната активност, за да се състави реформаторско правителство“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична БългарияАтанас Атанасов.

Той добави, че при решението за общо явяване с „Продължаваме промяната“ не са гледани социологическо проучване.

„Има идеи, има и воля, но въпросът е как това ще се случи, за да обединим усилия и да получим първия мандат след изборите“, обясни Атанасов.

„Демократи за силна България“

ДСБ ще проведе Национално събрание, на което ще бъде обсъдено явяването през април.

„Във всяка партия има недоволни. Въпросът е каква тежест имат. Тези, които искат моето изключване от ДСБ, са малка група, които са лично засегнати. Не мога да дам оценка за себе си. Преди година имахме Национално събрание, на което бях преизбран“, посочи председателят на ДСБ.

Разследването срещу „Нексо“ и даренията към ДБ

Според него няма да има щета за коалицията „Демократична България“ след скандала с „Нексо“.

„Става въпрос за герберско-прокурорска уйдурма, която да уязви политически опонент. Тези хора, които са дарявали средства, са свободни хора. От никаква компания не сме получавали пари. Получавали сме дарения от хора, които са служители. По какъв начин се твърди, че компанията е дала тези пари – това са внушения“, посочи той и добави, че не е станало ясно какви са извършените престъпления на територията на България.

„В САЩ няма наказателно преследване, а административни нарушения – компанията е платила някакви глоби и всичко е приключило. У нас няма извършена никаква дейност от компанията и служителите ѝ на българска територия, а се обяснява за ОПГ – това е несериозно“, категоричен е той.

Съдебната реформа

„Има нужда от изменение на Конституцията. В това Народно събрание нямаше такова мнозинство. Основният инструмент за въздействие върху цялото досъдебно производство от страна на главния прокурор  се състои в неговите кадрови правомощия – кариерното израстване на всеки един прокурор зависи от главния прокурор“, обясни Атанас Атанасов.

Според него разследването трябва да бъде водено от магистрат, който е извън прокуратурата:

„Всеки един сигнал срещу главния прокурор ще бъде разследван. Всички граждани сме равни пред закона. Главният прокурор каквото и престъпление да извърши, трябва да бъде разследване и да се търси отговорност. До момента това никога не се е случвало“.

„Днес на първо четене беше прието предложението на правителството за избор на върховен съдия, който да бъде назначен временно за прокурор, който да разследва главния“, уточни съпредседателят на „Демократична България“.