През следващата година се очаква се недостиг на средства в Националната здравноосигурителна каса заради финансовата рецесия. Това заяви в „Лице в лице“ експертът по икономика за здравеопазването Аркади Шарков. 

По думите му има по-малко постъпления в НЗОК заради безработицата, причинена от COVID-19 у нас. Той добави, че се очаква увеличение на заболеваемостта. 

„По време на рецесия се покачват онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. Ето защо системата има нужда от допълнителни дотации, освен нашите осигуровки“, уточни Шарков. 

Той посочи, че издаването на направления от личните лекари за PCR тестове и рекалкулирането на част от клиничните пътеки допълнително ще утежнят финансовата ситуация в системата. 

Експертът коментира, че трябва да се насочат допълнителни средства в превенцията и предложи те да бъдат взети от акцизите. „Ако за догодина се заделят едва 10% от постъпленията от акцизи, това ще означава, че около 550 млн. лв. ще могат да се влеят в здравната система“, уточни той и допълни, че в момента по закон 1% от акциза за алкохол и цигари трябва да отива за здравеопазване. Той обаче изрази съмнение дали средствата се усвояват правилно. За миналата година те са били около 54 млн. лв. 

„Пари се отпускат срещу реформи. Необходима е оптимизация на броя болници – 380 има в България, не малка част от тях са в лошо финансово състояние, същевременно предлагат и лоша услуга, а липсва и човешки ресурс“, заяви Шарков. 

Какви други предложения за реформи има експертът – вижте във видеото!