По-вероятно е вотът да не мине. Вотовете на недоверие съществуват в правилника на НС и в Конституцията не, за да събарят правителствата, а за да индикират проблемите и да показват къде има криза и да търсят начини за решаване на кризата. Не съм сигурен, че днешният дебат доведе до нещо положително по отношение на това как се излиза от тази криза. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от БСП Антон Кутев.

Той допълни, че днес е имал чувството, че живеят в различни светове:

„Този свят вътре, където беше правителството и хората отдясно - ГЕРБ и Патриотите, те казаха, че всичко е наред, какъв ви е проблемът, няма корупция, корупция винаги е имало, много добре си върви страната, ние сме вдигнали всичко – пенсии, заплати, всичко върви.

Хората отвън крещяха и викаха - вие сте нелепи, изчезвайте оттам. Това са два свята и както казваше поетът – единият е излишен. Невероятно неразбиране срещаме тук, което е нормално, всяка власт забравя къде се намира“.

"Големият проблем не е това, че някой е снимал премиерът как спи, или че в чекмеджето му как има пачки и пистолети, а че той не поиска и не направи така да се разследва, защото ако е фалшиво, защо да не го разследва. За този мандат конкретните случаи на корупция са стотици сигурно, десетки особено явни", каза Кутев.

Няма българин, който да не е убеден, че корупцията съществува по високите етажи на властта и тя е персонализирана, допълни депутатът.

"Имаме данните за корупция, които ги имат всички. Става дума за това как главният прокурор и прокуратурата започнаха да разследват очевидните доказателства.

Сега всички ми казват – Един глас, дето приличал на Борисов.

Колко време й трябва на прокуратурата да разбере един глас, който прилича на Борисов дали е Борисов. Борисов вече знае кой го е записал, а те още не знаят дали гласът е на Борисов. (…) По същия начин и снимки излизат, и ние не можем да разберем дали премиерът си държи 1 млн. в шкафчето, или не си държи. Колко време й трябва на прокуратурата и на разследващите органи, за да разберат това автентични снимки ли са, или не са".

Кутев каза, че утре ще внесат искане за изслушване на Гешев в парламента.

"Има такава процедура. Ние ще направим всичко възможно и смятам, че не могат да ни спрат – да извикаме Гешев в парламента. Не заради това ние да го викаме, а за да можем да стартираме смисления разговор за това какви са правомощията на прокуратурата". 

Целия разговор вижте във видеото.