„Над 100 българи бяха блокирани умишлено на границата ни със Северна Македония. Те стояха 5-6 часа на отрицателни температури. Те не бяха допуснати да преминат, докато в обратната посока – коли излизащи, от Северна Македония, преминаваха. Обяснението за липсата на ток е абсолютно несериозно“.

Това коментира пред bTV Ангел Георгиев - бивши депутат от „Възраждане“, бивш зам.-председател на комисията по външна политика и настоящ ръководител на парламентарната асамблея на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Казва, че е тръгнал към Скопие като гражданин, за да почете паметта на Гоце Делчев.

„Бяха пуснати няколко автомобила, на един от тях веднага беше отворен багажника, а българин беше вкаран в ГКПП-то. Ние се притеснихме за него и започнахме да снимаме. Започнахме да задаваме въпроси – защо вкарват този човек вътре, какво е нарушил. Тогава македонските гранични полицаи започнаха да ни бият и да ни удрят – отвън под козирката, навлизане вътре и в самите сгради. Отправяха ни закани и заплашваха, че ще ни скършат като кучета. Удариха ме и в носа, и в окото, в крака, в таза“, посочи Георгиев.

„Когато казах, че съм народен представител, получих три удара в главата. След това спряха да ни бият и ни отказаха всякакви телефонни разговори. Не можех да се свържа нито с лекар, нито с адвокат“, обясни още той.

„По никакъв начин не сме предизвиквали полицаите, не сме ги обиждали. Два часа по-рано имаше българин, който ги провокираше. Но от наша страна не е имало нито физическа, нито вербална агресия. След това ни сложиха белезници и ни закараха до съда в Крива паланка. Там имаше много фарсов процес, който приключи за няколко часа. Осъдени сме за обиди, които не сме изричали, и за заснемането на видео. Платихме глоби от по 300 евро, без да сме получили никакви документи“, каза Ангел Георгиев.

Какво още разказа той - чуйте във видеото.