Няма тайно споразумение между България и ЕС, с което пред страната ни да се поставят дискриминационни условия за присъединяване към еврозоната. Това каза в предаването „Лице в лице“ българският евродепутат Андрей Новаков.

„Такова споразумение не кореспондира с реалността по никакъв начин, няма как да се случи, не се е и случило".

Истината е, че държавите, които са въвели еврото, без изключение стават по-богати, а животът на хората става по-добър. Аз не мисля, че с България ще се случи нещо друго, добави евродепутатът.

„Изумен съм от саморазрушителната сила, която има българският политически елит. Как самият факт, че в момента си опозиция ти дава свобода да излезеш и да кажеш всичко – дори това да означава да пратиш хората пред чейнджбюрата да си сменят парите. Изключително странно е да гледам как социалистите плашат хората днес с неща, които са правили те вчера", каза още Новаков.

По думите му, няма тайно споразумение и България ще влезе в еврозоната при курс такъв, какъвто по време на това предаване. Някой се опитва да трупа дивиденти на гърба на хората, историята показва, че това никога не успява, каза още евродепутатът.

Андрей Новаков коментира и т.нар. Пакет „Мобилност“

„Ако в момента планът „Макрон“ беше приет, щяхме да кажем – Не успяхме. Той е на финалната права, но не е приет. Имам възможност да стисна ръката на еврокомисаря по транспорт, която е поискала оценка за въздействието на околната среда на плана, особено в частта му за връщане на камиона обратно.

Знаем какво въздействие оказват на околната среда празни камиони, които изминават по 4000 км от Лисабон до Бургас, за да се върнат без причина. Разбира се, че е негативно и аз се надявам ЕК да го потвърди", заяви евродепутатът.

"Последното гласуване в Комисията по транспорт показва, че сме били прави. Били сме прави, защото след като обвързахме пакета „Мобилност“ със зелената сделка, зелените са гласували с нас на едно от гласуванията, на второто са се въздържали.

Има някакво разместване, от Европейския парламент в момента липсват 46 места, с новото мнозинство се надявам да имаме успех. Британските депутати обикновено гласуваха в подкрепа на пакет „Мобилност“, почти без изключение", уточни Новаков.

„Няма разписана процедура, очаквам тя да бъде публикувана и да предизвика дебат. Очаквам го с интерес, особено да чуя хората, които подкрепят пакета към момента. Това, че пакетът не е приет вече трета година е постижение на всички българи, като се започне от усилията, които и премиерът вложи, и министър Московски, и сега министър Желязков, и всички български евродепутати, включително тези от БСП, ДПС, ВМРО, всички, които се обединихме по темата“, каза Андрей Новаков.

По думите му, това забавяне има предимно положителни последствия върху българския транспортен бранш: 

"Защото той продължава да работи по правила, по които е работил винаги, и нищо от плана „Макрон“ не е влязло в сила да го ограничава. Нито трябва да връщат камиона, нито трябва да връщат водача, нито тогава, когато няма хотел, не могат да задължат шофьора да напусне превозното средство и да тръгне да търси хотели.

Към момента возят така, както са возили винаги и ние полагаме усилия това да остане. Признателен съм на българските шофьори и превозвачи, че промениха позицията си от началото, защото те в началото ни дадоха следния мандат – Не искаме пакет „Мобилност“, не искаме нищо от него, отхвърлете го“.