БСП няма да успее да състави правителство с третия мандат, като ще има поредно служебно правителство, съставено от президента Румен Радев. Около тази теза се обединиха в предаването „Лице в лице“ Боряна Димитрова, управител на социологическа агенция „Алфа рисърч“, и политологът Христо Панчугов.

„Единствената политика, която БСП би продължила, е тази за войната в Украйна. Тук става дума за дългосрочна политическа визия на Румен Радев – да завзема все по-голяма част от механизмите на управление и изпълнителната власт. Тя ще продължи и през следващите месеци. Странно ми е – четири месеца сме в една и съща ситуация“, посочи Боряна Димитрова.

Боряна Димитрова, социолог
Снимка: Редакторски екип

„Много политически сили с действията си играят в третокласен филм - „Спасяването на редник Радев“. Увеличава се времето и тежестта на управлението на Радев“, допълни тя.

„Втренчени в местните избори партиите изпускат да си отвоюват властта от президента“, подчерта социологът.

„Най-големият дефицит беше абдикациите на партиите пред президентската институция. Парламентът не направи опит да завоюва обратно правомощията си. Той не зададе дневния ред. Политиците мълчаха под критиките на Радев“, обясни политолога Христо Панчугов.

Христо Панчугов, политолог
Снимка: Редакторски екип

„Абдикацията от носенето на отговорността подкрепя идеята за силна личност, която да подреди нещата“, коментира той.

Според него Румен Радев не е могъл да даде третия мандат на „Демократична България“ заради идеологически различия.

„Президентът подходи инструментално. Той обслужи разказа, за който той отговаря заедно с БСП – разказа за кризата в Украйна, за „Булгаргаз“, около кризата с газа. Тези разкази са поддържани от избирателите на БСП“, посочи той.