Бившият собственик на ЦСКА Александър Томов смята, че политиците са причина за драматичните събития в родния футбол. В предаването "Лице в лице" по bTV Томов коментира, че премиерът Бойко Борисов постоянно се бърка в собствеността на клубовете и вероятно точно това е причината Васил Божков да направи "жеста" с джиросването на акциите на "Левски" на министър-председателя.

"Нямаше нужда от всичко това. "Левски" има голяма маса фенове и специалисти, които ще решат проблема. Премиерът няма право да става собственик, той можеше директно да даде акциите на феновете или на Павел Колев и пак да се стигне до този резултат.", каза Томов.

Миналата седмица ценните книжа, които са в размер на 86,6%, бяха джиросани от Георги Попов на премиера Бойко Борисов, но той отказа да ги вземе. След това акциите се озоваха на стадион "Георги Аспарухов", а след анкета във "Фейсбук" Васил Божков реши да ги даде на Наско Сираков "при негово съгласие".

Според Томов решението на Божков е добро за "Левски" и клубът ще намери изход от кризата. 

"Без силни ЦСКА и "Левски" не може да има силен български футбол и това си личи от последните години. Дай боже двата отбора най-после да се стабилизират", добави Томов.

"За да бъде шампион един голям отбор, са необходими между 7 и 10 милиона годишно. Приходите идват през лятото от евротурнирите, а разходите са през цялата година. Затова много отбори ползват кредити през зимата, които се опитват да връщат през лятото", уточни бившият собственик на "червените", като добави, че е по-добре отбори като "Левски" и ЦСКА да разчитат на своята школа вместо да опитват да се конкурират с "Лудогорец", купувайки скъпи чужденци, които после не могат да бъдат препродадени на печалба.

Томов начерта два вариана пред "Левски" в моментната ситуация, позовавайки се на предишния си опит с ЦСКА: "Хубаво е да не се отива на варианта "спасител-бащица". При втория ми път в ЦСКА направихме опит за акциониране, продажба на акции на феновете, но това не беше успешно, тъй като не събрахме необходимите пари. Вторият вариант е да има повече заможни акционери, плюс фенове на тима като Тръст "Синя България". Така се прави връзка между любовта на феновете и клуба.", добави професорът.

Томов коментира и актуалната тема за намаляването на ДДС за туризма, заведенията и книгите. Вижте мнението му във видеото.