“Доколкото вчера беше обявено без детайли септември месец подсигурен откъм количества газ”. Това заяви бившият енергиен министър Александър Николов в предаването “Лице в лице”. 

Николов подчерта, че има възможност за балансиране на следващите месеци по нормален начин. 

Той коментира и темата за офертата със 7-те танкера втечнен газ. “Когато се казва дали е достатъчно, или не количеството на природния газ, трябва да се гледа матрицата на консумация кога, какво и как се консумира, и от кой. Срокът за приемане на тази оферта е до 19 август. Съвсем малко време остава и съвсем малко време остава до първия слот, който следваше да бъде ангажиран, който беше от мен и от нашия съветник в разговор. Тя беше изпратена и до дружеството. Дали дружеството ще я приема или не си е вече абсолютно тяхна работа. Тази оферта в комбинация с пълния капацитет на азерския газ даваше добра основа”. 

В пълното си право са да направят това, което сметнат за най-разумно, каза Николов по повод решението на служебния кабинет да стабилизира “Булгаргаз” финансово.

Бившият енергиен министър обясни, че от 26 април, когато “Газпром” ни спря газа, много бързо известихме Европейската комисия за ситуацията у нас. 

По думите му, когато има наложени санкции към Европа и ако не се спазват обещанията, то тя поставя конкретни държави в неособено изгодна позиция. 

“Запазването на позицията на България, която беше взета от 26 април нататък, когато се разбра, че Европа под една или друга форма ще държи едното си око затворено, за да може конкретни компании да внасят руски газ, може да бъде третирана като спорна. Трябва да се вземе и в предвид, че “Газпром” последните няколко седмици, особено спрямо “Северен поток” 1 мисля, че ясно доказа дали е устойчив, или не като партньор”, смята Николов. 

Нашият екип беше на мнение, че трябва да имаме три алтернативни доставчика на газ, по време на война това е трудно. Нашето мнение беше, че трудно е да се води разговор с “Газпром” и вероятно по време на война не е най-разумното решение, но дори и от чисто търговска гледна точка при водене на преговори за алтернативни доставки е добре да имаш и тази карта на масата, допълни той.

Гледайте повече във видеото.