„Оказва се, че точно органите, които е трябвало да разплитат чорапите като Нотариуса и групичката около Еврото, всъщност са им осъществявали чадър. Затова трябва този повод в момента, колкото грозен и гротескен да е, да послужи този смръдлив чорап на паралелното правосъдие да бъде разплетен докрай веднъж и завинаги“.

Това каза в „Лице в лице“ адвокатът от „Правосъдие за всеки“ Емил Георгиев. 

„Отново от разследването и за „Осемте джуджета“, и за списъка за бърз контрол виждаме как определени хора действат подмолно, паралелно благодарение на това, че могат да ангажират такъв прокурорски и съдебен ресурс“, коментира Георгиев.

„Когато излезе разследването за „Осемте джуджета“ и гърмеше цялата държава главният прокурор беше запитан гледал ли е и той каза „не исках да си го причинявам. Върхът на пирамидата, от която зависи предприемането на действия не иска да си го причини. Като не иска, опираме до въпроса кой всъщност може да окаже институционален натиск над главния прокурор да си го причини и особено когато има главен прокурор, който с действията си остави сериозно впечатление в обществото, че не разследва, а много повече прикрива определени развития“, допълни той.

По думите му, когато призваното правосъдие не работи и бездейства, тогава паралелното правосъдие разгръща пипалата си бавно, но много убедително.

„То измества и обсебва изцяло призваното правосъдие и насърчава отрицателната селекция, така че кариерно да израстват хора, които са удобни, които ще се повлияят, ще приемат телефонни обаждания, четат си редовно СМС-ите и които във важните моменти са склонни да си затраят“, каза още адвокатът от „Правосъдие за всеки“.

По думите му до края на месеца трябва да бъде готов проектът за промените в Закона за съдебната власт.