Кучета от приюта в Благоевград са изхвърлени край Кресна. За случая сигнализира жител на града. 

Соня Георгиева е пряк свидетел на това как пикап с логото на община Благоевград изхвърля 17 кучета в района на село Стара Кресна.  Подава и сигнал.

„Сигналът беше подаден на нашия дежурен в общината, че в района на Стара Кресна има изсипани 15 кучета. Отидохме на място, наистина кечетата бяха там, на тях имаше ушни марки с номера”, обяви Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Кресна.

По закон бездомните кучета се събират, обезпаразитяват и кастрират, след което се връщат на мястото, от което са взети. От община Кресна са категорични, че броят на изхвърлените тук кучета надхвърля този на предварително събраните.

По думите на управителя на приюта в Благоевград Илиана Балева „нещата са преекспонирани”, защото в пикапа на приюта няма как да се съберат 17 кучето. Нямало как и да бъдат „изсипани”, защото не били упоени – животните сами слезли от колата. Твърди, че грешката е еднолична – на служител във фирмата, който проявил самоинициатива.

За Соня Георгиева случката е доказателство за нехуманно отношение към бездомните животни.

От община Благоевград са поискали писмено обяснение от фирмата и ще преценят дали да преразгледат договора с нея.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV, че това определено не може да се нарече самоинициатива на един човек и се случва често в цялата страна. Той сподели, че постоянно получават такива сигнали, за разселване на кучета от една община в друга община.

Вижте повече във видеото: