Много е възможно в случая с пожара във влака на гара Коньово да става въпрос за саботаж. Ако съм на мястото на министъра на транспорта Ивайло Московски, няма да изолирам този вариант. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Запитан защо ще му е на някого да запали вагоните, той отговори: „Хорската... то не е и простотия, то е невъзпитание – има толкова много хора, които нехаят към общото – виждате какво става, не само по отношение на вагоните, най-елементарните неща (...) от това, че мърсим, до това, че трошим и ломим всичко онова, което е общо“.

Снимка: bTV

Кръстев обясни, че като говори за саботаж, експертът има предвид, че няма следи от късо съединение, а огънят е бил в горната част на вагона, където е слаботоковото напрежение и има предпазители „и много трудно би могло да се случи нещо такова“.

Въпросът е по-скоро какво се прави по отношение на превенция на подобни случаи. Ясно е, че подвижният ни състав е доста стар, знаем състоянието на железниците. Много се инвестира в железопътната инфраструктура, но все още не сме намерили формулата в България поне да усвояваме европейски средства за подвижен състав. Защото, каквото и да си говорим, тези вагони са морално остарели, колкото и да се реновират, каза гостът.

Според него трябва да се задълбае и по темата какви са застраховките и обезщетенията на хората. По думите му се правят опити да се спестят пари, като вагони се застраховат само когато са на гарата или само когато са в движение, без да се мисли за последствията в дългосрочна перспектива.

Снимка: bTV

Кръстев е член на Върховния църковен съвет и ще е част от делегацията до Божи гроб за Благодатния огън. Той припомни, че случващото се през цялото време ще бъде предавано на живо във фейсбук профилите на митрополит Антоний и неговия собствен профил.

Вижте целия разговор във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!