Два варианта за реформа в здравноосигурителния модел предложи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Те предвиждат пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължителна здравна застраховка.

Първият вариант предвижда касата и застрахователите да се конкурират, а хората да избират при кого да отиде 8-процентната им осигуровка.

При втория вариант – 8-процентната осигуровка ще отива в касата, както е сега, но ще има и задължителна здравна застраховка – около 12 лв.

Бившият здравен министър Таня Андреева напомни, че и сега има доброволно допълнително здравно застраховане, но то е уредено по застрахователния кодекс. „надявам се да има индивидуални партиди, защото в противен случай всички, които и в момента отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лечението на близо още 2 млн. души, ще трябва после да плащаме със задължителните си застраховки лечението на същите тези хора, които не си плащат”, коментира Андреева.

Според Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб” по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-доброто от предложените два варианта. Тя призова да не се противопоставят двата модела и да не се прави политика от това, а да се обсъждат експертно. Георгиева напомни, че в момента пациентите плащат много повече от 8-процентната здравна вноска.

Едно е сигурно – трябва да се влеят нови средства в здравеопазването, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов. По думите му и в двата предложени модела има много недостатъци и най-важни са детайлите.

Вижте целия разговор във видеото!