Български международен шофьор е осъден в Италия за нападение срещу служебно лице, което объркал с обирджия, а България няма много възможности за помощ в този случай. Светлина по него хвърлиха самият шофьор Харалампи Харалампиев и адвокатката му Бистра Спасова, които гостуваха в предаването „Лице в лице”.

По разказва на Харалампиев историята датира отпреди 9 години в Неапол, където той докарал камион с тютюн. Малко това там е имало друг инцидент с български шофьор, който е бил ограбен от мним проверяващ и затова шефът на транспортната фирма предупредил шофьорите са да внимателни.

Именно затова, когато в 23:30 ч. една вечер на кабината на камиона на Харалмпиев се чука от непознат, който искал да му прави проверка, той се обажда на двама други свои колеги и тримата залавят непознатия.

Връзват го, а след това търсят помощ от полицията – но тъй като не говорят италиански, не се обаждат на телефона на карабинерите, а търсят съдействие в близкия хотел.

По думите на Харалампиев, те не са били непознатия, макар той да е казал точно това пред карабинерите, а пък портфейла му не е взет, за да бъде обран – там имало само 100 евро, а за да може да се види кой е този човек.

Въпреки това тримата български шофьори са осъдени на над 3 години затвор, а 15-ина техни колеги, които отишли в полицията заедно с тях,  са били изгонени, като дори не са им свалили показания и самоличностите, така че сега – 9 години по-късно, контактът с тях е труден.

Тримата българи имат присъда, която още не е влязла в сила, а сега се чака присъдата на италианския върховен съд.

Въпросът е, че в Италия това се третира като престъпление срещу служебно лице, докато в реалност те са взели непознатия за обирджия и веднага след това са извикали карабинерите, коментира в студиото адвокат Спасова.

Ние не разполагаме с реален механизъм за защита на българските граждани в чужбина, коментира още тя.

Вижте още във видеото: