Връща се интересът към големите енергийни проекти, което идва да покаже, че там хляб в тях има, коментира в студиото на „Тази сутрин” президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

Според него енергийните проекти са били спрени по политически причини, но сега се връщаме на енергийната карта на Европа.  

„Нелепо и е смешно е да идеологизираме този дебат (за АЕЦ „Белене” – б.ред.). Има проучване на БАН, че няма никаква реална сеизмична опасност за Белене. От тук нататък проектът може да бъде изгоден – нашата цена за АЕЦ „Белене”, е една от най-ниските… Турците строят мощно, унгарците… и ще ни продават ток”, коментира още Първанов.  

„Газ ще има през България, но транзитна. За хъба „Балкан” аз съм скептичен от самото начало. Това е красива идея, но няма газ…” посочи той.

„Има вече заявени 4 инвеститори (в АЕЦ „Белене”), за мен е важното е да е най-изгодният за България вариант. Но държа на държавното участие, защото е гаранция за сигурност и за защита на националния интерес”, каза още Първанов.

Проектът за АЕЦ „Белене” обаче може да бъде спрян „от някой голям брат”, както е станало миналият път, каза Първанов, имайки предвид САЩ.

„Винаги съм им казвал: Дайте да видим какво предлагате. Няма такъв отговор… Бягайки от зависимостта от Русия, дали не изпадаме в по-голяма зависимост – и от Русия, и от Турция… Това, което Борисов иска да направи, Турция го е направила – купува на едната граница газ и продава на другата, Турция направи големия шлем”, посочи Първанов.

По повод на визитите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Москва и отношението на Владимир Путин, Първанов посочи, че си спомня и по-топли посрещания,

„Но не бих правил спекулации от това, това любвеобилно отношение, което демонстрират в Европа - но то е само за пред камерите, и не ти нося нищо... това не е стилът на Изтока”, смята Първанов.

Вижте още във видеото: