Нитрати в зеленчуците има. Това потвърди и лабораторен тест на bTV върху 4 продукта, които бяха купени от търговската мрежа.

Свежата зелена салата е пълна с витамини, но понякога и с нитрати. 

Започваме със столичния пазар "Димитър Петков" и купуваме маруля от сергия.

Без камера, само като потребители, влизаме и в търговската мрежа. Избираме още три салати – вносен айсберг  българска салата под името "Жива" и био салата.

Продуктите отнасяме в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол в София. Следват редица стъпки, които водят до извличане на нитратите.

"Нитратите при висока температура, при ниско количество на кислород или отсъствие на кислород могат да се превърнат в нитрит, те са вече токсични", предупреждава Даниела Налбантова, началник отдел в лабораторията.

След 24 часа екипът ни получава протоколите от резултатите.

Много близо до горната граница са нитратите в т.нар. "Жива салата".

Продуктът е на критичната граница за съдържание на нитрати, въпреки това обаче не го надвишава, коментира " от Агенцията по безопасност на храните.

При салатата, която купихме от столичен пазар, съдържанието на нитрати е сериозно – 2370  милиграма на килограм, но е безопасен.

За био продукта – "Салата от манастира", резултатът е най-нисък. Това, че е био обаче не отхвърля наличието на нитрати.

При вносния продукт – айсберг от Испания, резултатите са в допустимите граници, показва още тестът.

През миналата година официалният контрол засича три опасни салати на пазара. За тази година тестове тепърва ще се правят.

Вижте във видеото как може да направите тест в домашни условия и цените на пазара: