Българин е една от най-популярните личности в Хавана, Кубал Илиян от Бургас успява да пренесе в Карибите българската кухня, култура и изкуство. На хиляди километри от тук, в старата част на Хавана съществува място, което ще ви напомни за дома. Това е ресторант „България“.

Тук ще ви сервират баница, мусака, кюфтенца и шопска салата. Докато слушате кубинска музика, пушите кубинска пура и пиете Куба либре.

„Ако почнем от начало, това е решение от 2007 – 2008, което бях си взел за мен си да посетя куба преди да има промени и да се смени каквото и да е. И да я видя такава, каквато съм чел за нея. Да видя местата, където са обикаляли легенди, писатели – Хемингуей най-вече“, казва Илиян.

Хемингуей е живял в най-добрите си години в Хавана. С романите, написани тук, печели и „Пулицър“, и нобеловата награда за литература. Най-старата регата за улов на рибата мерлин има 71-годишна история. В нея основна роля има Ърнест Хемингуей, който печели първото състезание. А самата риба го вдъхновява да напише „Старецът и морето“. Илиян също е печелил тази регата.

Съдбата често е непредсказуема. Така преди години и покрай ресторанта и стара Хавана Илиян Маринов среща един от най-известните художници на Куба.  Хосе Фустер създава в Хавана „Българска“ стена. На нея с мозайка от начупени фаянсови плочки е изобразена кирилицата, катедралата „Александър Невски“, щъркел с мартеница, българската роза.

Филмът на Иван Филчев - "Ел Булги", или Българинът, гледайте тази вечер в bTV Репортерите, веднага след централните новини.