С над 10 хиляди е спаднал броят на ражданията за последните десет години в България.

Да дариш живот – един най-хубавите моменти за една жена.

Снимка: bTV

„Истинско удоволствие е да я наблюдаваме как расте, как се променя, как става по-самостоятелна и как се превръща в личност“, споделя Елена Тодорова.

„Беше изненада, но беше най-хубавото нещо, което ми се е случвало“, казва майкаот Великобритания.

Но каква е цената на това да дадеш живот?

„Защо масово родителите отлагат решението за раждане на първо дете, защо остават само с едно дете и защо въобще нямат деца и защо вече многодетните семейства останаха като един типичен пример за миналото“, коментира д-р Десислава Боцева, доктор и главен асистент към катедра ‘‘Регионално развитие‘‘ на УНСС.

Снимка: bTV

Възможно ли е да обърнем статистиката?

„Във Великобритания тези нива са се снижили до най-ниските от Втората световна война насам. Повечето жени при въпрос защо нямат деца - казват, че е заради липсата на достатъчно пари“, обяснява проф. Сара Педерсен, която е професор по комуникации и медии в университета ‘‘Робърт Гордън‘‘.

Различни фактори като финансова осигуреност, постоянен доход на майката, сигурност на работното място, както и професионалното и личностното развитие на детето, са в основата на решението дали да станем родители, или не. Дали сме готови да платим цената е решение на всеки един от нас.

Филмът на Бесте Сабри "Цената на майчинството" гледайте тази вечер след централната емисия Новините в 19.