Фотограф създава Ноев ковчег от снимки, за да помогне за опазването на дивата природа.

Мисията на Джоел Сарторе от National Geographic е да снима всички животински видове, заплашени от изчезване в света, които се отглеждат в резервати и зоологически градини.

Джоел пътува по света, за да улови в кадрите си същества, които малцина са виждали. Сред тях най-отровните, цветни, странни или просто красиви на земята.

“Намираме се в Ноевия ковчег от снимки. Тук има много животни и звуците, които те издават. Целта е да покажем на хората как изглежда природата, за да бъдат вдъхновени да я пазят”, каза Джоел Сарторе.

Всяка снимка отнема от 5 до 20 минути. За големите животни като тигри и лъвове зоологическите градини боядисват цели стаи в черно или бяло, където да бъдат снимани. След това всички - от малката пеперуда до огромния носорог се представят в един и същи размер, за да изглеждат еднакво внушителни.

„Любимият ми вид е винаги следващият, който ще снимам. Грижа ме е за всички от тях. Ще бъде само наша вина, ако не спрем да унищожаваме горите, океаните и всичко останало. Като спасяваме животните, ние спасяваме и себе си“, заяви Джоел Сарторе.

След 15 години Сарторе е изминал половината път с над 12 000 документирани животни.

Още истории на едни от най-известните фотографи на дивата природа в света – гледайте в bTV Репортерите след централната емисия новини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!