Колко процента трябва да бъде въглеродният отпечатък, за да застраши живота на планетата? Този въпрос си задава професор по органична химия, докато цяла Европа обсъжда условията на зеления преход, известен като Зелената сделка.

Снимка: bTV

Основният обект на Зелената сделка е намаляването и улавянето на въглеродния диоксид. През последните 200 години концентрацията му в атмосферата се е повишила с повече от 33%.

Снимка: bTV

„При това увеличение на въглероден диоксид няма как да настъпят значими промени, растенията не стоят и да не ползват въглероден диоксид, за тях това е основната храна. Самият фокус върху въглеродния  диоксид за мен е много обезпокояващ, защото това е грешен фундамент, върху който се опитваме да стъпим“, обяснява проф. Йонко Мермерски, органичен химик.

Проф. Мермерски живее в САЩ, но се е ангажирал с каузата срещу фините прахови частици, които се събират в котловината на София заради отопление с пелети и нафта. Според него основната задача пред човечеството е да употребяваме пестеливо източниците на енергия, с които вече разполагаме. А междувременно да развиваме чрез иновации алтернативни.

Снимка: bTV

В световен мащаб въглищата все по-осезаемо се третират като голям замърсител и нежелан източник енергия. Те обаче имат двояка роля -  едновременно поставят на риск околната среда и гарантират енергийната сигурност на държави като Полша и България.

Как в Европа се заговори за ерата на Зелената сделка, а Старият континент се отправи към своето бъдеще, гледайте филма на Теодора Енчева тази вечер след централните новини.