Заради комбинацията от качества, които се изискват от бойните плувци по света, ги смятат за елита на специалните части. За работата им е нужна изключителна физическа и психическа издръжливост, защото трябва да се появят там, където най -малко ги очакват.

Снимка: bTV

Кои са те - среща с морския специален разузнавателен отряд „Тихина“

За 50 години съществуване не минава задгранично плаване на военноморския флот без участието на бойците от „Тихина“. Те се включват при всички сценарии за осигуряване на морска сигурност. Ежегодно след 2004 г. в операциите на НАТО за морска сигурност в Средиземно море, както и край бреговете на Либия през 2011 г. заради там наложеното ембарго.

Снимка: bTV

"Никога в една бойна обстановка няма да се знае каква е точната ситуация поради липса на информация, но с подготовката те изграждат шесто чувство как ще се развие обстановката", казва капитан II ранг Герман Славов.

Подпомагане на партньорски сродни сили за сигурност е друг вид важна мисия за отряда. Има и директни акции, свързани с така наречените бординг операции на палуба на кораб, където се очаква да бъде използвано оръжие.

Обикновено това се случва, когато на борда на плавателния съд има терористи, пирати или други криминални елементи и когато корабът  осъществява нелегален трафик. Риск има във всеки етап от операцията както от дипломатически скандал с държавата, под чиито флаг плава кораба, така и при съпротива от страна на екипажа.

Още неразказвани истории и непоказвани кадри от подготовката на легендарната бойна част - очаквайте от Габриела Наплатанова и оператора Любен Кацаров, тази вечер в bTV Репортерите.