Тази вечер bTV Репортерите ще излъчи филма на Ладислав Цветков "Мисия археология". Това е разказ не само за постиженията на нашите археолози, но и за отговорността, която имаме като народ, който живее на земя от световно историческо значение.

Археологията е начин на живот, казва доц. д-р Кръстина Панайотова

„България има реставратори, които са на световно ниво“, обясни Ренета Караманова-Златкова.

Снимка: Ладислав Цветков

Да проследим историята, това е нашата цел, смята Виолета Стоицова.

„Един живот не стига за един такъв паметник. Примери за това много“, обясни акад. Васил Николов.

Да живееш на земя, която е една от люлките на Европейската цивилизация не е просто въпрос на гордост, а и отговорност към световното културно наследство. Ние сме наследници не само на история, свързана с античния свят, но и на такава от праисторически времена.

„Имаме огромни постижения в областта на праисторията и това се дължи на пионерите от Българския археологически институт. Проучвания от бронзовата, желязната епоха, античността и средновековието“, разказва доц. д-р Христо Попов, директор НАИМ при БАН.

„Винаги, когато се работи и реставрира един предмет се вижда майстора зад него“, споделя гл. ас. д-р Петя Пенкова, която е реставратор.

„Въпросът е нашите общи цели как да ги следваме и постигаме и ако не отделяме като общество и държава съответните ресурси, е трудно. Една задача се нуждае от ресурс за нейното постигане. И като хора, и като средства, и като време, разбира се“, казва Попов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!