Как стотици българи загубиха хиляди левове в схема с обещания за големи печалби от онлайн търговия с валути?

„За него разбрах от една колежка от университета, беше се върнала от бригада в Америка и ми сподели за него, че се занимава с криптовалути. На два пъти му давах пари. Първият път беше 1000 лева, следващият път 1500 лева, като и двете суми съм му ги дала пред нотариус – с подпис, печат. Договор за паричен заем. Не получих никаква сума“, споделя пострадала от схемата.

„Аз лично съм му дал 12 000 лева. Има хора, които са давали 50, 70, 5, различни са сумите. Предполагам, че около 700-800 човека, като задълженията към всички тях възлизат на няколко милиона лева“, допълва друг потърпевш.

„Да си призная ме е срам. Даваш на някой познат пари на доверие и се надяваш, че ще ти ги върне. Събира пари, изгражда доверие в хората, на които им връща парите, те казват на други хора: „Виж, аз вложих пари и си ги получих обратно. И след като ти го каже човек, на който имаш доверие, ти си по-доверчив и по-сигурен“, казва друга жена, загубила пари в схемата.

Чували ли сте подобни оплаквания? Имаше ги през 90-те години, когато стотици българи се простиха с парите си  след аферата „Ийст Уест“, аферата „Лайф Чойс“ на Майкъл Капустин и други. Има ги и през последните години с фалита на "Дупнишката популярна каса" и международното разследване срещу Ружа Игнатова за измама с нереална криптовалута.

Сега нови стотици потърпевши губят пари след поредно обещание за проспериращ бизнес – търговия в Интернет.  Прокуратурата отново разследва за измама в големи размери. Бизнесменът се крие, а опарените подозират пирамида. Представяме Ви случая "Ташков".

Стела е една от стотиците българи от цялата страна, дали парите си на интернет търговеца Стефан Ташков след обещание да получава месечна печалба от бизнеса му. Нейна позната  с инвестиция от 5 000 лева я уверила, че схемата работи и Стела  дала на Ташков 2 500 лева, като сключила договор за заем.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първата ни среща беше лятото на 2017 г. С моята колежка бяхме заедно, имахме просто разговор, той ни обясни как стават нещата. Имахме разговор с него, той ми обясни, че имам възможност тези пари да ги държи във времето и съответно да се трупат. Другата възможност беше всеки месец да си вземам тези 20 процента. Просто оставих нещата така – да се трупат пари, докато имах доверие“, разказва Стела.

„Знаех, че имах договор и не се притеснявах, докато просто един ден не реших да го попитам докъде е стигнал, каква сума се е натрупала. Каза ми някаква сума, не си спомням, нещо от сорта на 7-8 хиляди лева, като аз го помолих да ми ги даде тези пари. И той каза, че това може да се случи следващия месец, тъй като този банковата му сметка е... Има проблем с движението по банковата му сметка, не ми е  обяснявал в детайли“, допълва потърпевшата.

Повечето от т.нар. инвеститори като Стела са дали пари през 2017-2018 г. и вече близо 2 години не получават нито тях, нито обещаните печалби. Основният бизнес, за който Ташков търсел инвестициите им била така наречената „форекс търговия“ – търговия с валути през брокери в интернет, разказват хора, които не желаят да покажат лицето си от срам, че се оставили да бъдат ужилени.

„Един приятел ми разказа, че е дал на Стефан пари и в началото ми се стори, че е някаква схема, защото каза, че му дава пари, които да вложи, да играе на форекс и печалбите, които изкарва да му ги дава, като му беше обещал, че се изкарват около 20-30 процента. Първите 4-5 месеца парите седят при него, той оперира с тях и след като минат тия 4-5 месеца, печалбите, които се изкарват, му ги дава на този приятел. И в началото ми се стори някаква схема и не повярвах и като минаха тези 5-6 месеца и той върна парите на този приятел плюс някаква печалба, мисля, че около 30 процента му беше дал. След което този приятел ме запозна със Стефан, видяхме се в един МОЛ.  И той ме попита дали искам и аз да му предоставя някаква сума пари, като минимумът беше 5 000 лева и аз се съгласих. Предоставих му нали 5 000 лева, на третия месец реших да вложа още пари“, разказва друга опарена в схемата, която не иска да разкрие своята самоличност.

„Свърза се, като се предлагаше за трейдър на форекс пазара, като сключихме договор за заем, договорът е за заем, а не инвестиционен такъв, в който може да се опишат всички рискове, които би могло да има. Когато подписвахме договорите, Стефан Ташков не каза по никакъв начин, че тия пари могат да се загубят. Той гарантираше с фондове, които има такива гаранционни има такива. До 25 000 лева за заета сума той гарантира, че по никакъв начин не може да бъде изгубена. Аз лично съм му дал 12 000 лева“, обяснява друг ужилен от схемата, който не иска да покаже лицето си.

„Аз му давам пари, с които да инвестира, следователно той инвестира и аз получавам някакви дивиденти. Каза ми, че това е инвестицията на 21 век и хората инвестират по този начин. Аз пари не видях, нито моите пари мога да си взема“, разказва друга жертва на схемата, която споделя, че е загубила „3 000 лева плюс адвокатски разноски и още главоблъсканици, които съм си плащал сам“.

Снимка: btvnovinite.bg

Форекс търговията според експертите представлява поредица от покупки и продажби на двойки валута в интернет платформи. Всяка двойка има стойност, която се мени във времето – например двойката евро – американски долар показва стойността на еврото спрямо щатския долар в даден момент. Целта на търговеца, т. нар. форекс трейдър, за какъвто се е представял Ташков – е да купи евтино валутна двойка и да я продаде скъпо, което се определя от движението на стойностите с курса на валутите и предполага умения за прогноза на валутния пазар.

За да търгува с повече инвестиция, Ташков търсел нови и нови хора да му заемат пари. Обещавал различен процент печалба. На някои давал достъп до графики в интернет да следят движението на парите си, на други - не.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дадох 5 000 лева на Стефан Ташков в началото на ноември 2018 г. Уговорката беше, че получаваш 10 процента отгоре на парите, които си дал всеки месец. Реално на 5 000 лева, първия месец – са 2500, всеки месец с 10 процента отгоре, на това, което си дал. След като направихме банков превод не бях търсил може би половин година. Не бях търсил парите 6 месеца и когато ги потърсих го направих през общия ни познат. Казах му, че искам някаква малка сума, при което разбрах, че той е направил много голям трейд, отворена позиция на финансовия пазар, която не е проработила както той е искал и  като цяло е загубил всичките пари на нея или достатъчно голяма част, че да не може да изплати парите“, разказва Даниил  Бонев.

„Изчезнаха на всички сметките. Успях да се свържа с него и той му каза, че му станали много сметките, не можел да ги следи, за това е слял парите в една обща сметка, аз поисках достъп да си следя как се развиват нещата, той ми отказа, защото били много пари на куп и не можел.  Каза, че има някакви проблеми, че акаунтът му в „Метатрейдър“ бил разследван от английската комисия за финансов надзор, понеже нямало как да докаже произхода на парите. И трябвало да изчака малко, за да си върне останалата сума пари, каза, че ще ми върне, нямало да има печалба, защото печалбите му били блокирани, но ще ми върне сумата, която съм вложила в началото, т.е. 6500 лева“, допълва ужилена от схемата, която не иска да разкрие самоличността си.

„Не ми е възстановил никаква сума – въртеше, че имаше проблем с банката, че не на тази дата, на друга дата и така в продължение на месеци ме въртеше, докато последно не ми каза, че е банкрутирал и въпросните суми няма как да бъдат възстановени и в този момент точно изчезна, абсолютно изчезна“, оплаква се друг потърпевш.

„Не вярвам, според мен парите си ги е взел и вече си живее някъде добре. Пирамида, за мен е пирамида“, смята друг пострадал от схемата.

Снимка: btvnovinite.bg

Така в края на миналата година голяма група потърпевши  от търговията на Ташков се обединяват и пускат сигнал до прокуратурата. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за измама в особено големи размери, която според наказателния кодекс предвижда до 8 години затвор.

Работи се и по второ обвинение  - финансова операция с пари без ясен произход, за които знае или предполага, че са придобити чрез престъпление. Т.е. пране на пари с наказание от една до шест години затвор и глоба от три до пет хиляди лева.

Разследването,  образувано преди година обаче още е в начален етап, а Ташков се крие от стотиците си инвеститори. Много от тях са го осъдили да им върне парите в граждански дела на база договорите за заем, които е сключвал за сумите, но се опасяват, че вече няма пари на негово име.

„Имаше теория, че е заминал за чужбина, че е заминал в някаква вила в някакво село близо до София,  никой няма идея“, казва Стела Иванова.

„Със сигурност той е знаел за какво става дума, предполагам, че има и други хора, които участват, и че е нещо от сорта на Понци схемата – събира пари, изгражда доверие в хората, на които им връща парите, те казват на други хора – „Виж, аз вложих пари и си ги получих обратно“, смята друга потърпевша, която не иска да разкрие самоличността си.

И друг пострадал от схемата на Ташков е „абсолютно сигурен, че има умисъл“ в неговите действия.

„Това е доста известна схема за правене на пари, дали е с идея никога да не се върнат тези пари или идеята му е било да бъде просто брокер, няма как да знам. Ако го е направил нарочно, трябва да е доста смел, според мен, защото знам, че е търгувал с размер от 6 млн., поне това ми беше казано. Има десетки, ако не стотици хора, които търгуват заедно с него, така че или е много смел или е много глупав“, казва Даниил Бонев.

Снимка: btvnovinite.bg

Класическата схема на финансова пирамида е следната: най-отгоре стои лице - търговец, който убеждава т.нар. инвеститор да му даде например 1000 лева капитал за нова дейност срещу  50 процента месечна печалба. След месец играчът връща на инвестиралия 500 лева, но успоредно е взел по 1000 лева от няколко други инвеститори. Убеждава ги да оставят парите си да се трупат и набира още хора, като при нужда плаща на първите от парите на следващите, а всичко друго прибира за себе си.  Когато възможността за набиране на нови хора намалее, мнимият бизнесмен обявява фалит с извинение, че не е очаквал търговията да се провали и изчезва.

Снимка: btvnovinite.bg

Схемата описва икономистът доц. Димитър Динев, председател на Асоциацията за противодействие на икономическите измами.

„Винаги се казва, че е добро намерение, винаги искаме да направим пари, да спечелим всички, начинанието е добре обмислено. В началото действително има някакъв механизъм, който е дал някакви положителни резултати. И тази доходност, която е обещавал на първите, не е продължил да я предоставя на следващите“, казва Динев.

Снимка: btvnovinite.bg

Разновидност, според експерта, определяна като същинска пирамида е, когато организаторът на схемата обещава и процент над печалбата на всеки, който му привлече други инвеститори.

„Имаше друго обещание от негова страна – че колкото повече хора вкараш, толкова повече проценти ще ти изплаща. Примерно за един човек - един процент, за да работиш по някакъв начин да убеждаваш – близки, приятели, семейство. Това, разбира се, не го е описал никъде черно на бяло в документ или договор“, разкрива Стела Иванова. 

Дали и доколко форекс търговецът Стефан Ташков е класически пример за организатор на пирамида, попитахме самия него, след като се свързахме на електронна поща. Той призна, че се укрива, но се съгласи да ни даде интервю по телефона.

„Бих желал да не споменавам точната си локация, но в България съм. До ден днешен получавам заплахи. Това е една от причините, заради която предпочетох да не е лице в лице. Заплахи за живота ми, включително за убийство, заплахи към близки хора, че ще им се случат разни неща“, казва Ташков.

Казва, че „сумата (която дължи) не е малка и броят на хора не е голям, но предпочита да не споменавам точни цифри“.

„Сумата беше инвестирана с идеята и уговорката, че те ще получават месечна печалба въз основа на това, което инвестират“, казва Ташков, но признава, че има хора, с които е сключвал договори за заем . Хората, които се оплакват, казват друго – че сте сключвали договори за заем? Защото е така. Т.е. има хора, с които документално е подписан договор за паричен заем.

На въпроса дали ги е уверявал, че за парите им няма риск да бъдат загубени, отговаря, че „във всяко едно нещо има риск“.

„Имаше гаранционен фонд, в който бяха гарантирани, така да се каже парите, въпросът е, че заради, както Ви казах, грешни решения, които взех в процеса на работа, бяха загубени всъщност парите. Купувах неподходящи инструменти в неподходящия момент и цената им се срина, което доведе до загубата на капитала“, казва Ташков.

„Не смятам, че съм извършил престъпление, самата форекс търговия е регулирана. Брокерът, с който съм работил е регулиран. Фактът, че съм натрупал дългове е единствено и само заради моите грешни решения. Не е пирамида“, казва разследваният.

„Смятам да върна на всеки един човек, който е работил с мен, абсолютно всичко до стотинка, но ... цифрата не е малка, броят също така не е малък и на този етап натрупването на голям капитал отнема време и за това не мога да се ангажирам с точни дати кога бих могъл да набера целия капитал, за да върна парите“, казва Ташков и допълва: „Сумата е немалка и аз не виждам физически в един живот как мога да изкарам такива пари, за да върна задълженията на хората чрез друга работа освен форекс търговия. В момента също продължавам да работя и да търгувам форекс“.

Какви могат да бъдат грешните решения, довели до загубата на милиони левове в този бизнес  – питаме за това  дългогодишния форекс трейдър Бисер Манолов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Във форекса дневните обороти надхвърлят 6 трилиона долара, можете да си представите какъв е размерът. И това нещо в общи линии така съблазнява хората. От 100 човека с опит в този бизнес, максимум 10 човека са на печалба в своята дейност, максимум. Има едни още 10, които евентуално са нула на нула, т.е. успяват да не навлязат така дълбоко в загуба от това, което правят. И 80 човека, т.е. 80 процента от хората, са на чиста загуба“, казва Манолов.

„За да можем с активна дневна търговия да сме на печалба, трябва да правим минимум 74 процента коректни прогнози. Това е непосилно за човек, мога да кажа. Щото  има разни такива хора, които минават за гурута в нашия бизнес. Двама от най-добрите правят коректни прогнози до 60 процента и под 60. Могат да се правят пари, но ако следваш поведението на тези големите играчи. И в момента, в който вие видите, че някой обещава на своите клиенти  през форекса 20 процента месечна доходност, 30 процента месечна доходност – това е абсурд, това не е възможно“, допълва Манолов.

С други думи, този вид бизнес може да носи печалби при по-малки и разумни сделки с по-малко капитал и инвестиция.

„Просто всички решихме, че това действа – лесни пари. Според мен защото имаше период, в който това нещо работеше. В това време той може би е лъгал хора за сметка на други хора. Не знам, наистина, намерил е начин, по който да завърти нещата“, казва Стела Иванова.

„Надявам се да върне парите, защото знам как се изкарват. Всички живеем в България и знаем, че 5 000 лева не се изкарват лесно. Бях на кораб, за тези пари работех 2 месеца и работех по 12-13 часа на ден и тези пари сега отиват в един човек, който си мисли, че може да прецака системата и може да изкара да милиони или стотици хиляди лева на гърба на други хора“, казва Даниил Бонев.

Друг вложил парите си при Ташков, който крие самоличността си, споделя „не вярвам, според мен, парите си ги е взел и вече си живее някъде добре“. 

„Аз не казвам, че непременно, когато човек взима пари за управление на форекс пазарите, той подвежда своите клиенти, в смисъл тези хора си вярват, че могат да правят тези пари. Това е не възможно! Като човек по дефиниция, той е алчен. Най-страшното става, когато започват загубите – тогава този, който е взел тези пари, за да ги управлява, когато започне да губи парите, той започва да поема все повече и повече риск в стремежа си да избие загубите. Това винаги води до един и същи резултат – нулеви сметки“, смята форекс трейдърът Бисер Манолов.

 „При измамите умисъл най-трудно се доказва, винаги има оправдания – „ние мислихме, че всичко ще бъде наред“. А какви са резултатите – печалби за този, който организира и загуби за тъй наречените инвеститори, отбелязва доц. Димитър Динев, председател на Асоциация за борба с измамите. 

„Ако знаех, че ще се стигне дотам, никога нямаше въобще да се заема с този вид търговия и никога не е била това целта ми да се случат така нещата“, твърди пък разследваният за измама Стефан Ташков.

Много от потърпевшите са подписали и записи на заповед по негово предложение, след като обявил, че има загуби.  Говорителят на Софийската градска прокуратура Тони Панчева каза за bTV, че очаква развитие по стартиралото разследване след месец–два.

Вече почти година  над 200 от завлечените с пари заради търговията на Ташков поддържат група във „Фейсбук“ и обменят опит. И тук,  както и в десетките скандални случаи на опарени инвеститори, потърпевшите са всякакви – млади и стари, умни и глупави, учени и неуки. И отново искат справедливост, като споделят до болка известната максима – "Надеждата умира последна".

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!