bTV Репортерите се включват в една от най-екстремните подготовки в армията

Обучението по техника и тактика на оцеляване и евакуация в морска среда се практикуват съвместно с военноморските сили и военноморското училище във Варна вече пет години, но за първи път в национален ефир ще се видят детайли от него.

Габриела Наплатанова и операторът Евгени Генов бяха с екипажите от ВВС и ВМС, преминаващи обучението и заснеха най-въздействащите кадри от тренировката, свързани с психологическата устойчивост да не се пречупваш в критичен момент.

„Подготовката на един пилот е една пирамида и основата е неговата психологична устойчивост, по-нагоре е оборудването и най- високо стоят уменията за оцеляване”, разказват инструкторите по техники на оцеляване и евакуация.

Ексклузивни кадри от тренировките за спасителните операции при приводняване на екипаж или катапултиране на пилот и разказ от първо лице на спасителните екипи, взели участие в евакуацията по въздух при бедствията в Мизия, Бисер и Ардино, които не чакат благодарности, а се стремят винаги да стигат навреме и да предадат на медицинските екипи бедстващия стабилизиран .

Над 100 души са спасени от звеното по търсене и спасяване на ВВС от създаването му преди две десетилетия.

Кадри от спасителните акции са показвани неведнъж в национален ефир, но досега никога не е показвана детайлно подготовката на спасителните екипи за действия в агресивна среда и при спасяване на техните собствени колеги с разказ за субективното им изживяване при оцеляване в морето.