В средата на декември екипът на bTV, заедно с журналисти от Полша, Румъния, Естония, Беларус, Япония получаваме ексклузивен достъп до една от базите, където се обучават военнослужещи от НАТО.

В Северна Полша, в база на НАТО, тренират военнослужещи от няколко нации. Това е бойната група на НАТО в Полша. По изгрев слънце, при минус 10 градуса, започват тренировките на открито. 

Бойната група на НАТО в Полша има дълга история. Тя е създадена през 2017 г., за разлика от формированията в Румъния, България, Словакия, Литва, Латвия и Естония. След началото на войната в Украйна, на извънредна среща лидерите на НАТО се договориха да укрепят позициите на Алианса в страните от Източна Европа по суша, въздух и море.

НАТО засили отбраната по Източния фланг с бойните групи. Силите за бързо реагиране на Алианса в Източна Европа се увеличиха до 300 000 души.

За повечето военнослужещи, командировани от Съединените щати, това е първа мисия зад граница. Чейс е от Луизиана и е картечар.  

„Виждате много от нашата подготовка, която остава скрита за хората и за враговете ни. Имаме задачи по самия танк, работим и по нашата физическа подготовка, и за психиката ни. Всеки ден прилагаме това, което сме научили. За първи път съм в Европа и честно казано за първи път виждам сняг. Това е добра основа да науча повече за културата тук, за Полша“, каза Чейс Макданиел.

- По какъв начин този опит ще ти помогне в професионален план? Студеното време, различните условия, специфичните тактики, които прилагате?

- Студът е предизвикателство за мен, адаптирам се. В Тексас времето е доста по-топло и имаме чудесни плажове. Просто се обличаме топло и някак си привиквам към зимата. И се движа повече.

На полигона в Полша ставаме свидетели на стрелба на живо на машините „Ейбрамс“, които са на въоръжение в американската армия. Могат да поразяват цел на 3 км разстояние и са изключително мощни.

- „Ейбрамс“ е огромен звяр. Мощностите, които притежава машината, са наистина впечатляващи. Шумът е убийствен, вътре в танка е доста шумно.

- Колко мощен е?

- Когато си вътре и трябва да стреляш, усещаш как сърцето ти бие учестено, как цялото ти тяло трепери, но се свиква. През последните две години правя това и вече е част от живота ми. Научаваш се да работиш вътре в машината.

- Как се справяте със силния шум вътре в танка?

 - Имаме шумоизолиращи слушалки, които предпазват слуха ни. Аз предпочитам двойната защита и слагам допълнително тапи за уши.

- Как оценявате съвместната подготовка между вас, групата от Щатите и тези от Полша, Румъния, Естония?

- Работата ни е изключително тежка, но се опитвам да разбера техния начин на живот. Тренировъчният процес е различен от нашия. Когато можем, прекарваме пак заедно и свободното си време.


Капитан Коуди Кестър е командир на група. Отговаря за 70 мъже и 14 бронирани машини. Това е третата му мисия зад граница. За първи път е на Стария континент.

„Нашата мисия тук е да подсигурим нашите съюзници и да предотвратим агресията. Нашита бойна група е готова да защити Източния фланг на НАТО. Имаме задача да развиваме отбранителни ни способности - това развитие минава през иновации, работа в екип, така че да сме убедени, че заедно в битка можем да се сражаваме и да си пазим гърба. Бойната група на НАТО в Полша става все по-силна“, заяви капитан Коуди Кестър.

Базата се намира на около 50 километра от границата с Русия и дори по-близо от границата с Беларус. И Латвия, и Полша виждат Калининград като потенциална заплаха заради разположените там ядрени оръжия в отбраната на Руската федерация.

„Това ни напомня, че трябва да сме в бойна готовност и готови. Важно е какво и как мислиш. Правим учения за подготовка на военната техника, колко време ще е необходимо в случай на ответен отговор. Трябва да сме сигурни, че оборудването и войниците ни са готови за битка - ментално и физически. Момчетата тренират, за да изпълняват мисии, когато и където се налага“, обясни капитан Коуди Кестър.

Американските въоръжени сили напредват на бойното поле с танкове „Ейбрамс“ - боен танк от последно поколение. „Abrams“ е наречен на американския генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-и бронетанков полк, участвал активно във войната във Виетнам. Машината влиза на въоръжение в американската армия през 1980 година.

„Аз съм командир на танк. Моят екип работи съвместно с британците. Те действат първи – придвижват се напред, идентифицират врага, провеждат първите изстрели, подготвят терена на бойните действия и се изтеглят. В този момент напредваме ние. Танковете настъпват като силен юмрук. Вече знаем къде са позиционирани вражеските сили, прицелваме се и ги унищожаваме.  Упражнението е страхотно“, разказа капитан Коуди Кестър.

В самия танк има четирима войници – шофьор, механик, картечар, войник, който зарежда оръдието. Машините са използвани в Ирак, Афганистан и Сирия, сега и в Полша като ответен отговор на руската агресия. 

Няколко картечници са монтирани  на купола. Освен това танкът има и 6 димни гранатомета - танковете на морската пехота имат по 8. Те могат да създадат гъста димна завеса, която защитава машината от инфрачервените радари на врага. В бойното отделение има място и за складиране на карабини М4 и автомати М16, с които екипажът трябва да се въоръжи, в случай че се наложи да изоставят танка в условия на сражения. Самите войници разполагат с пистолети М9 Берета.

„Обожавам танка М1, 72 тона сила. Побеждаваме врага си с мобилност и огнева мощ. Машината разполага със 120 основно оръдие мм картечница, която поразява цели, включително и подвижни, на разстояние 3 километра. Танкът е въоръжен и с картечници. Аз командвам 14 такива танка и смятам, че съм благословен“, допълни капитан Коуди Кестър.

Някои „Ейбрамс“ имат система срещу противотанкови ракети. След вражеско попадение в бойната машина възниква пожар, затова те са оборудвани и със система от пожарогасители, които потушават огъня за секунди.

Екипът ни се среща и с командирите на бойната група - четирима майори от САЩ, Румъния, Великобритания и Хърватия. Паралелно с американските танкове, 100 военнослужещи от Румъния са в базата на НАТО. Те разполагат със системи за противовъздушна отбрана „Гепард“. Наричат се „Sky Guardians“ или „Пазителите на небето“.

„Ние работим с танкове и групи на пехотата. Мисията ни е да прикриваме и защитаваме войските по земя от въздушни заплахи“, каза Майор Флориан Ион, от въоръжени сили на Румъния.

Британските войници се придвижват с бронирани машини, които наричат Чакали. Основната роля на машината в британската армия е дълбоко разузнаване на бойното пространство, бързо нападение и огнева поддръжка. Бойните машини се използват и за защита на конвои.

„Машините „Чакал“ работят в синхрон с американските войски, както и преди това с ротата „Страйкър“. Мобилни сме и приспособими. Тренираме и постигаме съвместимост на бойните способности на всеки един съюзник", обясни майор Тейлър Диксън от въоръжени сили на Великобритания.

Според британското Министерство на отбраната, "Чакалът" e гъвкавo, добре въоръженo, леко патрулно превозно средство. Високите нива на мобилност извън пътя позволяват на войските да избягват отъпкани маршрути, които могат да бъдат обект на засада или вражеско разузнаване.

За капитан Дейвисън службата е призвание.

„Нашият батальон е част от бойната група на НАТО, която е базирана в Източна Полша. Зад мен можете да видите нашите танкове. Нашето присъствие тук цели да подсили присъствието ни по източните граници на НАТО“, заяви капитан Алекс Дейвисън, командир на група.

Избира този професионален път преди 6 години.

„Почувствах се късметлия, че съм роден в Съединените американски щати. Осъзнах, че дължа нещо на страната си. И почувствах, че начинът, по който мога да бъда полезен, е като вляза в армията и като помагам в други държави, където демокрацията е в риск. И като гарантираме личната свобода на хората“, добави капитан Алекс Дейвисън.

- Трудно ли е да организирате толкова различни машини в рамките на една мисия? Вие, американците, разполагате с „Ейбрамс“, британците – с машините „Чакал“, а румънците с „Гепард“?

- Сложно е за изпълнение. За щастие и партньорите ни от Полша ни подкрепят доста. Полската армия притежава огромна база и военна инфраструктура, и ни предоставят всичко, от което имаме нужда, за да изпълним успешно задачите си. Моите войници за първи път виждат сняг и за нас това е различен опит. Ние сме от най-южната точка на Тексас, което обяснява защо не виждаме често сняг.

- Трудно ли е да се придвижвате с танковете по снега?

- Зависи от техниката и оборудването, с които пристигат машините. Например, когато вали сняг, може да се наложи да сложите вериги и ние имаме неща, с които приспособяваме танка към зимни условия. Ако се вгледате в машините, ще забележите, че гумите са укрепени, така че да могат да копаят в земята и да се движат по-лесно. Няма да повярвате, но една от тези бронирани машини се управлява от млада дама – това е Джулия. 

- Аз съм единствената жена в моя екип. Всички ме подкрепят. Всеки един от нас може да управлява танк. Научваш параметрите на машината“, каза Джулия Уилсън.

- Защо реши да се присъединиш към армията?

- Исках да подкрепя страната си. Да служа на страната си, преди да остарея. Бях на 20 години, когато постъпих на служба. Чичо ми е военен. В един момент осъзнах, че това искам да правя и аз.

- В щатите има доста жени войници, докато в Европа не толкова много. Мислиш ли, че мъжете подценяват жените под пагон?

- Донякъде да. Аз обаче не съм усетила някой да ме подценява, нито моят командир, нито моя патрулен сержант. Аз отговарям за бойната машина, това е сериозна отговорност и сериозна позиция в армията.

За да си представим колко военни пазят границите на НАТО на изток – нека погледнем към картата:

В Полша те са повече от 130 хиляди. Втората по численост бойна група е тази в Румъния. Съюзниците, които са на наша територия, са 29 000.

„Променената среда и новите заплахи след 24 февруари 2022 г. не промениха подготовката на бойните групи, но ескалацията на конфликта показа защо сме важни и защо сме тук“, отбеляза Майор Ерик Йост от въоръжени сили на САЩ.

Домакините от полската армия нямат постоянно присъствие от войници, които са част от бойната група. 15-а механизирана бригада се готви заедно с американци, британци, румънци и хървати. Поляците и съюзниците им осигуряват сигурността в региона. Правителството във Варшава иска не просто да бъде гарант за сигурността в НАТО, но и даде възможност на останалите държави да дадат своя принос по отношение на колективната отбрана и солидарност. Ето защо полските войници участват в бойните групи в Латвия и Румъния. 15-та механизирана бригада разполага с ПТ-91 танкове, но те са превъоръжени с корейски К2 танкове

„Нямаме полски войници, който са под наше командване. Самите ние отговаряме пред полската бригада“, допълни майор Ерик Йост.

В интерес на колективната отбрана Полша планира да изразходи 3% от БВП за отбрана през 2023 година. Полската военна индустрия произвежда гаубици KRAB и минохвъргачки RAK. В страната пристигнаха първите корейски танкове K2 и гаубици K9. Поръчани са и американски системи за противовъздушна отбрана PATRIOT. Не на последно място Варшава иска от Вашингтон повече от 100 бронирани машини „Ейбрамс“, както и ракетните комплекси HIMARS. Изтребители F-35 и бойни кораби „Miecznik“ са сред плановете за нова военна техника. Поляците се стремят да засилят отбранителни си способности, като спрат да използват постсъветско въоръжение.

„Всички ние гледаме новини, знаем какво се случва по света. Нашето присъствие e гарант, че войната в Украйна няма да ескалира. Никой от нас не иска да воюва. Това е и смисълът на бойните групи – да не допуснем война“, обясни майор Ерик Йост.

За командването на НАТО мисията на бойната група в Бемово Писки е малка част от колективната отбраната на Алианса, но за обикновените редници това е кауза.

„Всяка държава, която се чувства застрашена, добре дошла в нашия отбранителен съюз. За нас това подсилва военната структура, дава повече сигурност за държавите-членки особено в Източна Европа“, каза капитан Алекс Дейвисън.

- Липсва ли ти домът?

- Определено ми липсва. Липсва ми семейството, но да бъда тук е безценен опит и имаме цели, които се простират далеч извън нашите лични желания.

- Какво ще бъде първото нещо, което ще направиш, когато се прибереш у дома в Съединените щати?

- Ще видя мама и татко, както и кучето ми. И ще си почина.

"Si vis pacem, para bellum" - Пригответе се за война, ако искате мир. Тази латинска сентеция важи с пълна сила. Затова и съюзниците предприемат разумни стъпки за укрепване на Източния фланг със засилено военно присъствие.

Съюзниците в НАТО разположиха повече оперативни сили, добре оборудвани и обучени, за да възпират Русия от открита агресия срещу територията на НАТО, казаха за bTV от Министерството на отбраната на Полша. Военното министерство във Варшава оценява като висока опасността от руски провокации, но заради засиленото военно присъствие, не смята, че има риск от реална заплаха.


„Опитът в рамките на НАТО и бойната група е невероятен. Съвместната подготовка с нашите съюзници лично за мен е едно от малкото удоволствия в професионалния ми път на войник. Заедно сме с войниците от Англия, Румъния и Хърватия. Научавам повече за самите тях, за културата им. Преди няколко седмици празнувахме заедно Националния празник на Румъния. Имаме възможност да се опознаем и да изградим приятелство. Това е шанс, който ни дава увереност в рамките на НАТО – че сме способни да се сражаваме заедно, че сме истински съюзници“, отбеляза капитан Коуди Кестър.

- Какво казвате на своите войници?

- Казвам им да извлекат максимума от тази мисия. Това е невероятна възможност за самите тях. Тренираме заедно с нашите съюзници и обменяме опит. Казвам им – когато се върнете в Щатите, ще разказвате за мисията си в Полша до края на живота си.