Основан с указ на княз Фердинанд през далечната 1888 година Софийският зоопарк е дом на над 280 вида животни. Днес той е най-големият на Балканите.

Снимка: bTV

„Зоопаркът е един жив организъм , в който постоянно има движение на хора, животни, посетители. Нещо винаги се случва“, обясни директорът Добромир Бориславов.

Снимка: bTV

И ако днес има над 1300 животни, идеята за създаването на зоопарк в града се заражда, след като княз Фердинанд получава подарък - един лешояд. 130 години по-късно птиците остават една от основните атракции в парка.

Снимка: bTV

Какво още се крие зад стените на парка? Какви са навиците и имат ли животните хобита? Срещаме се с част от обитателите на зоологическата градина.

Снимка: bTV

В зоопарка на София откриваме приматите Пико и Блум. Единият идва от Гърция, другият – от Франция.

И те като хората обичат и игрите, и вниманието. Имат си и хобита. До съвсем скоро е бил футболът. Днес е гимнастиката.

Снимка: bTV

Вече 6 години Йордан Ангелов се грижи за приматите в зоопарка. Разказва, че любимите им игри са криеницата и гоненицата. Още в първия му работен ден умелите джебчии му взимат телефона.

Снимка: bTV

Заради ниските температури навън маймунката Алф се е прибрал вътре на топло и гледа телевизия.

Снимка: bTV

От съвсем скоро софийският зоопарк е дом и за слониците Фрося и Луиза. За да стигнат до тук, двете изминават дълъг път – от Германия до България.

Снимка: bTV

„Всеки един слон е една личност. Всяка от тях е с различен характер. С двама от моите колеги бяхме изпратени в Ауцбург, където се помещаваха, за да се запознаем с тях и да видим техните навици“, обясни Анита Цветанова, служител в Зоологическа градина-София.

След опознавателната среща идва и трудната част – как слоновете да стигнат до България. Това се случва с големи тирове и извънгабаритни платформи. Пътуването отнема 48 часа.

Макар и дружелюбни, голяма част от животните все пак са диви. Играта с тях и дори на пръв поглед безопасното хранене през решетките крият рискове.

Снимка: bTV

„Истината е, че понякога самите посетители не си дават сметка колко рисковано е. Представете си - дори да дадеш една солета на едно животно след теб минават хиляди души, които ако направят същото, това животно завършва живота си нещастно“, посочи Добромир Бориславов.

През годините е имало не един или два инцидента с животни след храна от посетители. Един от последните случаи е през 2021 година. Маймунка е била нахранена с царевични пръчици. Следват дни в битка за живота ѝ.

Основан едва преди шест години, зоопаркът в Бургас е дом на 650 животни. 

Аманда и Марая са полярни вълци. Майка им умира дни след раждането им и затова са отгледани от хора.

„Майка им почина, когато бяха само на 6 дни. С жена ми и дъщеря ми вкъщи ги гледахме. За да може да ги топлим, спяха заедно с нас. Аманда и Марая в момента са по около 80 кг. Когато ние влезем при тях в клетката, все едно семе техни родители. Ако има човек с нас знаят, че няма опасност“, обясни Кръстьо Дъбов, управител на Зоопарк-Бургас.

Снимка: bTV

Малки или големи, редки или често срещани - всички животни имат нужда от грижа и любов. Точно като нас понякога са сърдити, друг път – щастливи, но винаги любопитни.

Автор: Габриела Керемедчийска

Оператор: Тони Петров

Монтаж: Калояна Климентова

Графики: Витали Варадинов

Технически сътрудник: Марио Николчев

Продуцент: Веселина Петракиева