В съботната вечер на 21 септември bTV Репортерите ще даде начало на есенния телевизионен сезон, като влезе в домовете на зрителите с филма „Разделената Корея“.

Снимка: bTV

След като посети Южна Корея, като част от делегация на Съюза на българските журналисти, международният редактор на bTV Николай Колев разказва за разделението в резултат на една братоубийствена война, и за волята за обединение, която все още е жива.

Филмът „Разделената Корея“ идва в контекста на историческата среща на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в демилитаризираната зона, която дели Северна и Южна Корея. Символно натоварена среща и една малка крачка на Тръмп, която направи огромен скок в мирния процес на Корейския полуостров.

Снимка: bTV

Войната между Северна и Южна Корея приключва с примирие през 1953г., но не и с мирен договор. В последните години Сеул и Пхенян отвориха нова страница в отношенията си и възстановиха диалога за помирение. Но с годините отчуждението между Севера и Юга се задълбочава и темата за обединението се отдалечава.

Кои са факторите, които пречат на обединението на Корейския полуостров? Възможно ли е единството на Кореите да роди нова световна икономическа сила и кой се страхува от това?

Снимка: bTV

Отговорите - тази събота в bTV Репортерите, веднага след централните новини по bTV.