Казват, че талантът е даденост - или го носиш, или не. Когато едно дете посяга към изкуството, спорта или науката обаче само талант не е достатъчен. Кое е определящо за успеха - дарбата или здравата работа? Колко важна е подкрепата в правилния момент и от правилните хора? И има ли формула, за да стане талантливият човек успешен артист, спортист или учен.

Въпреки горещото време Античният театър в Пловдив е пълен с хора. Музиканти, спортисти, артисти - всички работят неуморно няколко денонощия за голямото събитие - "Нощта на звездите". За 11-и път фондацията на световноизвестния български акробат Енчо Керязов организира шоу с кауза - да бъдат подкрепени талантливите деца на България.

"Освен, че е едно страхотно шоу за зрителите и за нас като изживяване, емоция и заряд, в същото време ти даваш една платформа, пространство на талантливите деца, които са обвързани с култура, изкуство, наука, спорт", заяви Алекс Алексиев, актьор и водещ на шоуто.

"Виждаме едни деца, които много са работили, за да стигнат дотук. Които са имали много лишения и много неща от детството са загубили, за да постигнат тези успехи и ние така им казваме - Браво, вие сте на прав път, продължавайте", каза водещата на шоуто Лили Бързева.


Двамата водещи са на сцената с децата си - като символ на приемствеността и шанс да се даде поле и на техните артистични заложби.

"Не е лесно да си водещ. Трябва да помниш много думи, да обясниш думи. Мама много ми помага. Без нея съм за никъде“, сподели Мартин.

- "Какви са талантите на Ая?
- Ая няма никакви таланти, тя е много бездарно дете. Шегувам се, нали знаеш, че се шегувам.

- Ая, какви са талантите на баща ти?
- Един от талантите му е, че пише най-грозно на света и пее отвратително. Благодаря!"

"Ролята на родителя е първо да даде шанс на детето си да прояви талант и после да го подкрепя в това да е постоянен в следването на този талант", добави Лили Бързева.

„Децата са нашето бъдеще и ако трябва да инвестираме някъде, то всички инвестиции трябва да бъдат в децата, за да има някаква промяна. Защото на моменти има чувството, че затъваме. Но е много важно и друго - ние възрастните да не се отдалечаваме от детето, от това дете, което живее в нас и да имаме това любопитство и интерес, които децата имат", отбеляза Алекс Алексиев.

Ако бъде спечелен интересът на едно дете, това буквално може да промени живота му. Ая вече иска да стане гимнастичка, след като е изгледала репетицията на момичетата от клуба по спортна гимнастика.

"Имаше 3 групи и изхвърлиха момичето от първа група до трета група. И аз бях - как е възможно, как е толкова добра в това?", разказа актрисата Ая Алексиева.


Тези момичета буквално преодоляват гравитацията. Възпитанички са на Спортен клуб "Стефан Данчев" в Сливен - това е човекът, създал акробатиката у нас и направил първите ни световни шампиони в дисциплината. Уменията започват да се придобиват от най-ранна възраст.

"Първото най-важно нещо е децата да бъдат подкрепяни от своите родители. След това да бъдат мотивирани от треньорите, които ги тренират и всички хора около самото дете", отбеляза Виолета Бинева от Спортен клуб по акробатика "Стефан Данчев".


Участвали са в две световни първенства, спечелили са много медали и купи по цял свят. Спечелиха и българската публика в "България търси талант". 

"Ежедневно имаме разговори и се опитваме да подобрим нещата не само физически, ни и психически, защото смятам, че днешното поколение се нуждае от много по-голяма подкрепа".

Колко важна е връзката между подкрепата и успеха - разбира най-добре самият Енчо Керязов. Фондацията му вече повече от десетилетие е истинска опора за талантливите деца у нас. Не помни да се е отличавал с особена дарба като малък, но пък бил много упорит.

"Талант не знам дали съм имал, защото като майка ми ме записала за спортна гимнастика и треньорът казал, че нямам талант за този спорт и е по-добре да се ориентирам към други спортове. И ако става въпрос за подкрепа се чувствам късметлия, че почнах да тренирам в залата за спортна акробатика в Ямбол, където вече тренираше трикратният световен шампион Димитър Минчев и това беше огромна подкрепа, защото виждах как човек, нормален човек от моя град, е най-добър в света и това беше много вдъхновяващо", каза Енчо Керязов.


Целта на Фондацията е да открива и популяризира постиженията на талантливи български деца и младежи. Така се създават стимули за творческото им развитие.

"Знам много добре какво усещат децата като излязат на сцената, защото аз като артист по-късно усетих тази емоция, която публиката дава, с аплодисментите и това е един огромен мотор и съм сигурен, че това ще остави незабравими спомени и няма как да не ги вдъхнови и мотивира", допълни Енчо Керязов.

Избраните деца получават и парични награди, защото от Фондацията знаят колко важно е материалното подпомагане - по-добри условия за трениране, за обучение, за изява. В чужбина стипендиите са основният път за развиване на талантливите младежи.

"В България има изключително талантливи деца и аз ще съм изключително радостен, ако успеем да ги запазим тук, при нас. Другият вариант е да се реализират в най-големите световни компании, което е най-добрият вариант и опита, който имат, да го предадат в България", каза още Керязов.


Спектакли като "Нощ на звездите" са не просто място за изява. Те помагат на талантливите младежи да се сравнят с останалите, да създадат своя общност за обмен на идеи с другите даровити деца.

"За мен "Нощ на звездите" не е нощ на световните звезди, а на децата, защото те са светлината, която ни озарява пътя и е нашето бъдеще. Подкрепата на едно дете да продължи да се развива в област, в която има талант е изключително важно и знам, че е въпрос не само на желание, но и финанси, защото понякога без финансиране човек и при голямо желание няма как да се развие", обясни режисьорът Веселка Кунчева.


Тази година шоуто събра световни звезди на цирковото и вариететно изкуство. Фреди Нок се разходи по въже без подсигуровка на 30 метра над Античния театър.

Клоунът Хуш-ма-Хуш взриви публиката с номерата си. Дори най-големите звезди някога са били деца с талант и са се нуждаели от подкрепа. 

"Това е мотивация за бъдещето им. Да знаят, да правят различни неща, да се развиват в спорта, изкуството, музиката. Невероятно е, защото особено в тази ситуация сега в световен план децата са нашето бъдеще. Например в спорта - хората, които се занимават със спорт са много дисциплинирани, спортът изгражда. Не е единствено целта да отиде едно дете на Олимпиада. Същото е с изкуството или науката. Ако едно малко дете прави нещо с любов, дори да не е сигурно какво ще постигне, подкрепата е важна, за да се развие", заяви Хуш-ма-Хуш.


Алекс Костов е доказателството, че формулата на Фондацията на Енчо Керязов работи.

"Първо получих подкрепата на моите родители, те повярваха в мен. Когато това се случи, привлякох други хора да вярват. Когато всички повярваха и аз си повярвах - преди това се съмнявах в себе си, в своите качества, възможности и така", отбеляза акробатът Алекс Костов.


Енчо е негов модел за подражание, но и основен мотиватор.

"Гледам да давам всичко от себе си, защото не трябва да разочаровам такъв човек като него. Вижда в мен неща, които аз не виждам в себе си и това ми дава стимул и ме кара да се чувствам щастлив, и да вярвам в себе си. Сигурен съм, че има много деца с огромен потенциал и са го пропилели, точно защото са нямали кой да ги поведе в правилната посока. И вярвам, и се надявам да има повече хора, които да вземат пример от Енчо. Защото децата са бъдещето на България, от тях се повеждат нещата, за да оправим света, защото от България се започва", добави Алекс Костов.


Едва на 18 години, Уилиам Чолов вече е трикратен европейски шампион по бокс при подрастващите. Една от големите награди на Фондацията в категория „Спорт“ отиде при него. Боксира се от 2015 година.

"Бях в труден период от моя живот и, като изгледах филма "Роки", се вдъхнових, защото и на него му беше трудно и преодоляваше трудности. Реших да пробвам и с времето боксът стана начин на живот за мен", каза Уилиам Чолов.

Уилиам иска да промени представата за бокса като изцяло силов спорт - за него е игра на стратегии и полезен урок дори в житейските ситуации.

"Като цяло в тренировките те са тясно свързани с преодоляването на нашите трудности. Защото като се умориш, ако сгънеш платната и спреш - си пораженец, но нали целта е да не се предаваш. Ти в тренировките, като не се предаваш, така ще бъде и в живота", казва той.

Само на 11 години, Христиана Савова вече е една от най-успешните ни млади пианистки.

"Свиря от 5-годишна и стана така, че аз много обичах музиката. Майка ми видя, че имам отношение към нея и ме заведе на уроци по пиано. На мен много ми хареса и така започна всичко", разказа пианистката Хрисиана Савова.


Младото момиче вече знае, че талантът не е достатъчен за успеха, ако нямаш достатъчно подкрепа.

"Аз никога не съм се разколебавала, така че да си кажа, че да свиря на пиано ми е доста трудно и не знам дали си струва. Не съм имала такива моменти, но винаги семейството ми и близките ми хора са ме подкрепяли", каза тя. 

Християна спечели голямата награда на Фондацията в категория „Образование“. Спечелила е вече няколко международни конкурса, свирила е на рояла на Елтън Джон в "Роял Албърт хол", но за мечтите й няма граници.

"Не само за мен, а за всяко дете, което се занимава с изкуство, спорт и образование - важно е, защото ние децата имаме нужда от подкрепа, която ще ни мотивира и помага в това, което правим и се занимаваме“, отбеляза Хрисиана Савова.


Децата са празен лист, на който възрастните рисуват. Правилната мотивация може да превърне любителя в запален спортист. Но правилната подкрепа да изгради от спортиста - шампион. Знаят го всички тези звезди на спорта, изкуството, науката, които някога са били просто несигурни деца.

"Аз наблюдавам, че всеки от тях е запазил искрицата на детското, от която се е разгорял огъня, в който вече го виждаме", каза режисьорът Веселка Кунчева.

"Децата се вдъхновяват от различни неща. Но ще съм много радостен, ако ние им помагаме да преодолеят тази бариера, защото на отделни етапи идват различни неща, които човек трябва да преодолее. Задава си въпроса трябва ли да продължа, защо това го правя? И се надявам тази благодарност от толкова много хора да им покаже, че има смисъл и да продължат да се занимават", категоричен е Енчо Керязов.

"Бих им казал да бъдат смели, решителни и да действат“, съветва боксьорът Уилям Чолов.