2020 започна с планове, както всяка друга година. Особено в шоубизнеса – новият филм за Агент 007, "Междузвездни войни", завръщането на АББА като холограми и Гари Барлоу и Лейди Гага с нови албуми.

Снимка: Георги Тошев

За артисти и музиканти  2020 се очертаваше годината на големите премиери. До март, когато светът буквално спря.

Ани Ленъкс: "Чувствам напрежението, което много хора изпитват на гърба си сега. Въпреки че аз живея в моя малък балон, знам какво се случва и това, което ще кажа е, че ако можете да избегнете обичайния поток от новини, направете го, защото той е насочен към това да ангажира вниманието ни по негативен начин, имаме толкова много негативност в момента, достига върхова точка. Мисля, че е добре за всички нас да намерим начин да останем колкото се може по-спокойни и в хармония и да не позволяваме дните ни да бъдат помрачени от всичко, което се случва. Бъдете позитивни".

COVID-19 пренареди дневния ред на света. И на шоубизнеса. Театрите и киносалоните опустяха. Музикалната и филмова индустрия е пред фалит. Въпреки мрачните прогнози, някои от най-продаваните музикални артисти не се уплашиха и ни зарадваха с нова продукция още в самото начало на пандемията. За да вдъхнат надежда на милиони свои почитатели. Сред тях е Малума, който изненада всички с първия си сингъл от новия албум по време на световен локдаун.

Малума: "Концепцията на песента е специална, защото написах тази песен през януари, когато бях в Ямайка, работейки по новия си албум и тези красиви послания към света, защото понякога забравяме за важните неща в живота – любовта към семейството и обикновените неща. Живеем в този забързан луд свят и понякога забравяме за малките детайли. Тази песен се казва "Любовта на живота ми" и е прекрасна посвещаване на хората, които обичаш. И сега, когато живеем в тези откачени времена на Корона вирус, песента е това, което ни трябва.

Заснемането на видеото беше невероятно изживяване. Снимахме в Маями, но първо беше запланувано да бъде в Гърция. Взех целия екип и отидохме да снимаме в Гърция, но заради всичко, което се случва трябваше бързо да отлетим за Маями. Беше много топло и аз носех много грим, трябваше да стоя така дълго време, почти  от 5 сутринта до 10 вечерта. Беше откачено, но си заслужаваше, видеото абсолютно си заслужаваше. Исках този стар Малума, защото понякога наистина забравяме за любовта на живота си, а аз си мечтая за това, искам да имам семейство, да споделям времето си със сродната си душа, да бъдем заедно докато остареем и исках да изразя това във видеото. Също така мислих много за баба си и дядо си, те са перфектният пример за това как пълноценно да изживееш любовта, затова исках тази възрастна двойка да присъства в клипа".

На фона на стряскащите новини за ръст от заболели, задъхващи се здравни системи и в търсене на най-ефикасната ваксина, музиканти като Гари Барлоу и Ани Ленъкс превърнаха хола си в импровизирана сцена.

Ани Ленъкс: "Здравейте всички, написах нещо тази сутрин, в което намерих смисъл, много ми помогна, то гласи: „Не се паникьосвай, остани благодарен, твоята лична работа е да останеш вкъщи и да бъдеш благодарен, всички преживяваме глобална промяна в една или друга форма и не знаем какво ще се случи от днес за утре, затова трябва да се научим да живеем за момента, трябва да навигираме себе си по най-добрия възможен начин, да свикнем с несигурността, от която не знаем какъв ще е изходът. Затова да останем спокойни и благодарни и най-доброто нещо, което можем да направим, да започваме всеки ден с това намерение поставя основата на всичко, което ще се случи".

Гари Барлоу: "Случиха се някои много тъжни неща покрай този вирус, положението е много сериозно, хората губят живота си, губят близките си. От всичко това човек може да научи много важни уроци. Мога да споделя урока, който аз научих. За човек като мен, който винаги тича нанякъде, преследва нещо и просто се движи напред, беше много добро изживяване просто да спра за момент и да помисля, да се огледам, да видя семейството си, жена си, брат ми, майка ми, баща ми, да оценя всички тези неща, които приемаме за даденост. Време е да помислим за другите – хората, които живеят до нас, хората, които работят в местния магазин, това беше шанс да им кажа „Здравей“, да им помогна да продължат да поддържат магазина си. Това е важното в това време – да помислим за другите".

Георги Тошев: Гари, ти си смел човек и артист, вече си обявил турне за следващата година. Смяташ ли, че ще се справим с COVID-19 толкова бързо?

Гари Барлоу: "Да, смятам, трябва да мислим позитивно и да оставим всичко на вселената. Мисля, че концертът ще се състои следващата година, ще отнеме малко време на хората да добият увереност да бъдат в голяма стая пълна с хора отново. За някои хора това може да бъде след още една година, но мисля, че младите хора ще тръгнат по концерти още следващата година. Надявам се. Когато видя всичките си приятели музиканти, хората които миксират музиката, осветителите да стоят без работа, те нямат какво да правят сега, и си мисля, че ще е чудесно да ги видя отново да работят".

„Светът преживя един глобален сърдечен удар и ние не бяхме подготвени за  толкова  брутален шок”  споделя Пабло  Сервин, един от най-известните колапсолози. По време на пандемията неговата книга „Как да живеем с колапса (а не само да го преживеем)” става световен бестселър. Един от неговите съвети е  да не се отнасяме към бъдещето без съчувствие, защото сме застрашени да загубим всички причини да продължим да живеем. Трябва да се гмурнем в бъдещето с душата и тялото, със съчувствие и смелост, трябва да се подготвим материално, емоционално и духовно, за да избягаме от лудостта и да избегнем завръщането в състояние на анестезия. Неговото послание е, че е необходимо да заживеем  по най-добрия начин в новата ситуация.

Така прави и Бьорн Улвеус от АББА.

Бьорн Улвеус: "Привилегирован съм, защото съм карантиниран в лятната си къща, която е на архипелага на Стокхолм, обградена от море, много е тихо и приятно тук, чета доста, гледам филми, документални поредици, пиша, правя различни неща, така че за мен е добре. Но онзи ден минах покрай пазара и ми се стори нормално, сякаш всичко отново е влязло в ритъм в Стокхолм. Разбира се имаме повече смъртни случаи от всеки, не е смешно, иронично е, но за мен това е период, в който имам възможността да отделя време за размисъл, за това как ще изглежда бъдещето".

Шарън Стоун: "Да се самоизолираме е най-правилното нещо, което можем да направим, за да помогнем и оценявам всеки, който го прави. Знам, че изглежда много трудно и влияе върху емоциите ни, но искам да благодаря а всички, които го правят, защото наистина има значение. Губим толкова много животи на хора, които са отдали техния живот, за да изучават начини, по които да спасят нашия".

В годината на пандемия и страх една млада българска актриса успя да направи забележителен пробив в Холивуд.

Мария Бакалова вече получи наградата на нюйоркската критика за ролята си във филма „Борат-2“. Предричат ѝ още награди, дори Оскар за поддържаща женска роля. Втората вълна от COVID-19 остави Мария в Лос Анджелис.

Мария Бакалова: "Това, което виждам тук е, че всички се отнасят изключително отговорно към опасността от вируса. Вчера имахме коледна вечеря с около шест души и всички се бяха тествали три пъти в рамките на 10 дни за коронавирус, понеже беше планирана вечеря. И никой не излизаше".

И ако в киното големите стрийминг платформи процъфтяват за сметка на киносалоните, то в музикалния бизнес нещата изглеждат без изход. Светът очакваше АББА да възкръснат тази година в холограмно шоу и най-после да чуе двете нови песни, записани наскоро в Стокхолм. Но COVID-19 замрази и този проект. Какво мисли един от най-успешните продуценти за влиянието на пандемията върху индустрията?

Бьорн Увеус: Огромно е влиянието! Артистите в днешно време печелят между 60-70% от турнета, а това напълно е замряло, аз отмених всичко за тази година и тези артисти отрязват 70% от дохода си тази година. Това ще е една промяна в музикалната индустрия, защото много вероятно е артистите да отидат при музикалните компании и да заявят, че искат по-голямо парче от тортата, ако не ходим по турнета искаме по някакъв начин да възстановим този доход. Хората опитаха да записват на живо от домовете си и да изпълняват песните си така, но става скучно след половината от песента, не може да замени концертите на живо. Така че в това отношение ще настъпи голяма промяна в музикалната индустрия.

Андреа Бочели: Никога досега не сме имали такава нужда да се обърнем навътре към себе си, да погледнем към душата си. И ако мога да го кажа така, никога не сме имали по-голяма нужда от молитва. Написах тези песни по време на локдауна. Често стоях сам пред пианото и мелодиите просто избликнаха от душата ми съвсем естествено. А текстът на „Аве Мария“ е базиран на молитвата, която всички ние знаем от деца. Така че за мен тя има много специално значение.

Бочели беше един от първите световни изпълнители, който направи голям онлайн концерт по време на пандемията. На католическия Великден той пя велики класики в абсолютно празната катедрала „Дуомо“ в Милано. Концертът беше излъчван на живо и събра над 28 милиона зрители пред екраните, счупвайки рекорд за лайвстрийм в историята на YouTube.

Андреа Бочели: Това беше незабравимо преживяване и момент, в който цялата страна – и не само нашата страна, а целия свят – минаваше през период на голямо притеснение, през огромна тъга и болка. Това е ситуация, която нашето поколение никога досега не е преживявало и се надявам никога повече да не се случи отново. И така, аз бях на този площад, в тази катедрала, абсолютно сам. На това място, където съм пял преди пред хиляди хора, тогава рецитирах молитва за всички, за целия свят.