Едва около 13% от българите са се ваксинирали срещу COVID-19, повечето с две дози. Това ни поставя на дъното на класацията по този показател в ЕС.

А България очаква около 14 милиона дози за тази година, които биха стигнали за ваксинирането на около 8 милиона души, т.е. за повече от населението на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време - българи търсят лекари, които да им издадат ваксинационен сертификат, без да ги убождат - като изхвърлят ваксината вместо да им я поставят.

"Имам пациенти, които желаят такова нещо, идват и се обръщат към мен. Такова нещо няма как да се случи", категоричен е лекар.

Защо стигнахме до тук и какво ни чака, ако не направим промяна?  

Популярното семейство Иван Христов и Ирина Тенчева се сблъсква с COVID-19 в края на март тази година когато двамата се оказват с положителни тестове. Първите дни се лекуват вкъщи, но настъпват усложнения, развиват двустранни пневмонии, и влизат в болница.

Снимка: btvnovinite.bg

"Усещането е, че сякаш вече не си биологична единица, сякаш си компютър, в който има вирус, който вирус в един момент  може да реши и щрак да ти спре зрението, по едно време ние бяхме почнали да не чуваме добре, почват болки на странни места", разказва Ирина Тренчева.

Все още не могат да се възстановят напълно. Препоръките на здравните власти са преболедувалите като тях да се ваксинират три месеца след положителния тест – Иван и Ирина са решили да го направят.

"Като човек от лекарско семейство съм наясно, че всички новости в медицината е редно да бъдат проследени. Проблемът в случая е, че нямаме време да изчакваме. И двамата имаме роднини, които не могат да бъдат ваксинирани. Единственият начин тези хора да заживеят спокойно е болестта да се изкорени", добавя Ирина.

"Ваксината, има един момент, който е труден за разбиране от някои. Тя освен личен акт да се предпазиш, за да не се разболееш, има и социален и обществено отговорен акт. И тук проблемът при част от българите е, че въобще не осъзнават тази отговорност, а при друга, че я осъзнават и въпреки всичко те не искат да я спазят. Надявам се малко по малко да преболедуваме и този вирус и всеки да започне да усеща себе си като част от една по-голяма група", смята Иван Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според последното проучване на Eurofound – агенция  на ЕС, в България сме най-скептични към ваксините срещу COVID-19. На въпрос "Ще се ваксинирате ли,  когато имате тази възможност?", около 60 на сто от хората казват, че е слабо вероятно да го направят. Едва около 30 на сто казват, че вероятно ще се ваксинират.

"Ако има нещо, по което по-голямата част от западните общества ни превъзхождат нас българите – нито е свързано с талант, нито с умения, интелект, а е свързано с това, че по-голямата част от тях знаят какво е да бъдат отговорна част от едно гражданско общество. В едно гражданско общество няма логиката "да минем метър", защото логиката "да минем метър" е краткосрочна и тя в един момент е вредна", посочва Иван Христов.

Българите сме и сред най-податливите в Европа на фалшиви новини, показва Индексът на медийна грамотност за 2021 г., който се измерва от Институт отворено общество сред 35 европейски държави. България е на 30-то място, като влошава позициите си спрямо 2019 г.

"Аз смятам, че това, че хората вярват на фалшиви новини е част от един по-голям проблем, който е, че след 1989 г. хората масово не вярват на нищо, което е организирано от държавата. В България как може ти да се довериш на стъпки, които държавата предприема, при положение, че висши държавници, същевременно и политици, и лекари, в рамките на един ден влизат в безумни спорове от "Хвърлете маските" до "Всички ще умрем", "Сложете си по 6 ваксини“. Нямаш единомислие и монолитност по такава съществено важна тема. И по тази причина е най-нормалното нещо българите да нямат доверие", отбелязва Иван Христов. 

В Ямбол например едва 9 на сто от населението е ваксинирано с две дози. Количества от всички видове ваксини има, но желаещите са все по-малко.

"Последните дни поставяме все повече втори дози и все по-малко първи. Опашките, които се виеха в началото вече ги няма", отбелязва д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

"Може би прекалено негативна информация изтече в социалните мрежи и в някои медии. Имам усещането, че у хората има един необоснован страх. Като се има предвид, че паднаха доста ограничителни мерки, времето се стопли, това, че заведенията отвориха, намаля броя на заразените и хоспитализираните. Това създава усещането у хората, че ни се е разминало, а това не е така. За да се постигне желаният ефект - трябва 70% от населението да бъде защитено", добавя лекарката.

Кольо Колев е сред хората в града, които не искат да се ваксинират.

"Ми страх ме е, не е сигурно още, различни случаи се чуват", казва той.

Информацията за всяка една от одобрените ваксини е достъпна на български език на сайта на Агенцията по лекарствата – в кратката характеристика и в листовката за пациента пише какво съдържа ваксината, колко е ефикасна, какви са страничните реакции – като най-честите са болка на мястото на убождане, умора, главоболие. За ваксините на "АстраЗенека" и на "Янсен" се посочва, че много рядко след употребата им се наблюдава тромбоза в комбинация с тромбицитопения.

"По-скоро като слушам близки познати – страх ги е да не ги управлява някой с тази ваксина. Това е масовото, което се чува навсякъде – някой ще ми сложи нещо и той ще ми казва какво да правя. Как изобщо може да се случи това според вас?", пита Пламена Петрова, управител на Парк хотел – Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламена е управител в хотел в Ямбол, който влиза в битката за повече ваксинирани. Кафенето на хотела се включва в инициатива на местното РЗИ за мобилни екипи, които да разясняват ползите от ваксините и да имунизират на място, ако има желаещи.

"Мястото, на което е хотелът, е доста посещавано, в близост е градският парк, тенис кортове, посещават се от много хора, майки, възрастни, деца, би било чудесна инициатива, ние сме съгласни да съдействаме, да осигурим терен", казва Пламена.

Снимка: btvnovinite.bg

В опит да повишат интереса в Ямбол обмислят и да взаимстват идеята на столицата – ваксиниране на открито в парка през почивните дни. Всъщност, тази идея вече припознаха и други градове.

Здравните медиатори в цялата страна се обучават за работа с ромското население, за да се ваксинира и то.

Марияна Иванова е здравен медиатор в столичния квартал "Христо Ботев". Тази година завършва висшето си образование – "Социални дейности" в Софийския университет.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента повечето хора в квартала са скептични към ваксините. След разяснителната кампания - вероятно  ще има пункт за ваксиниране в квартала. Марияна казва, че ще използва най-силното си оръжие, за да убеди хората - разговорите "очи в очи".

"Всички хора сме заляти с фалшиви новини, ние не можем да разберем дали новината е истина или лъжа, не можем да ги отсеем, и тук се намесвам аз да кажа истината", отбелязва Миряна Иванова.

До момента у нас са поставени около милион и половина дози от ваксини срещу COVID-19. Това обаче не означава, че толкова души са ваксинирани. Броят на ваксинираните е малко над 800 хиляди към 3 юни, сочи справка на здравното министерство за bTV. Около 600 хиляди от тях са с поставени две дози. Затова общият брой поставени дози излиза около милион и половина.

Доставените у нас дози са около 3,5 милиона, което означава, че 2 милиона в момента са налични.

"Всеки може да се ваксинира, с която ваксина иска, където иска. Ние наистина достигнахме до този момент на насищане, който ни позволява да избираме от 4-те най-известни, най-добри ваксини в света", посочва доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Снимка: btvnovinite.bg

"Твърдя убедено, че по-демократичен и достъпен начин на имунизиране в Европа няма. Осигурили сме го. И тук вече се сблъскваме с другата крайност – хората се колебаят и се страхуват", добавя той.