Кафето е традиция, страст, мода. Днес това е най-продаваната стока след петрола. В този момент по света се изпиват около 12 000 чаши всяка секунда. Това е най-популярната напитка след водата.

Светът в момента преживява т. нар. трета вълна на кафе културата, в която попада и България. Сега на кафето се гледа като нещо повече от напитка - не като бизнес, а преживяване. Не рутина, а ритуал. Не като част от живота, а като начин на живот.

Кафето е познато от X век. Открито е случайно от животновъди в областта Кeфа в Етиопия. Търговците го пренесли на Арабския полуостров, а там култивирали кафето. Първото кафене е открито в Мека около 1500 г. После в Кайро, в Истанбул, а оттам навлиза в Европа през Венеция като голямо пристанище. Италия взима инициативата и развива търговската ниша - 1901 г. там е направена първата кафемашина, а 50 години по-късно и първата еспресо машина. У нас кафе се пие още от Османското робство.

Още няма 9 ч., но по малката търговска улица в пловдивския квартал „Капана“ вече се носи аромат на кафе. Ангел Андреев държи малко кафене от пет години. От 2003 г. е в бизнеса, бил е търговски представител и регионален мениджър в една от най-голямата кафе корпорация в света. После започнал да развива бизнеса в кафе капсули у нас. Накрая решил да вложи опита си в собствен бизнес.

Ангел е научил много любопитни неща за кафето - например, че вкусът зависи от водата, с която се прави и нейната твърдост. Особено важно е как и колко е изпечено кафето.

И един мит за развенчаване - прясно изпеченото кафе не е ароматно и вкусно.

За да стигне кафето до дюкяна на Ангел или до нашия дом, веригата е много дълга – от отглеждането, през брането, изсушаването, чистенето, за да останат само зърната, след това през транспорта.

Европа е най-големият пазар, вторият е Северна Америка. От някое европейско пристанище кафето отива във фабрики, където се изпича, пакетира и доставя.

Има два основни вида кафе - арабика и робуста. Арабиката е доста по-слабо - съдържа процент и половина кофеин, докато в робустата кофеинът е двоен. Арабиката заема 3/4 от производството в света. От печенето обаче зависят вкусът и ароматите.

И още един мит - дългото кафе всъщност е по-силно от късото.

Дори топлината на чашата може да развали или подобри кафето.

Като бариста Ивайло Любенов знае всички тайни в приготвянето на хубаво кафе. Идеалното еспресо е около 30 милилитра – тогава има най-добре извлечен екстракт от вкус и аромат.

Ако обичате капучино, съхранявайте млякото в хладилника, за да стане хубава пяна. За вкусно капучино кафето винаги трябва да е 30-40 милилитра, а млякото - 80-100 милилитра. Друг важен момент при приготвяне на капучиното е, че млякото и кафето трябва да се приготвят едновременно.

Колко кафета на ден е нормално да пием и до колко часа се пие кафе?

Кафето дава енергия, но също така е важно човек да преценява според собствената нервна система колко кафета му влияят добре. Това, което се смята за универсално, е, че е най-добре до 16 ч. да се пие кафе, за да може да не влияе на съня вечерта.

Днес кафето намира приложения в още много други сфери - парфюмерията, модата, изкуството, кулинарията. За Шазлин Бабикян, която сега отваря своята сладкарница, ароматната напитка е вдъхновение. Освен популярното тирамису тя използва кафе за своите торти, мусове, напоява блатове, а понякога го ползва дори и в солени рецепти.

Свикнали сме, че модата при кафето идва от Италия, но в момента новата трета вълна на малките кафетерии и по-специално отношение към ароматната напитка идва от Австралия и Нова Зеландия

5 милиона са големите компании, а 25 милиона са малките производители на кафе. Напитката придобива все повече метаморфози и разновидности. Всяка нация създава своя мода според своите вкусове - италианците пият еспресо с малко захар; немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад; мексиканците го пият с канела; мароканците - с черен пипер, а етиопците пък с щипка сол. Кафе с бита сметана пият австрийците, а пък египтяните изцяло и само чисто.

А българите пият кафето си с добра компания.