„Имаме проблем, голям проблем с имотите си в България и не знаем какво да правим!“, споделя“, казва Бел Диор от Великобритания.

„Имахме огромен кредит на доверие в тази страна, купихме имоти и вложихме своите средства в икономиката тук. А сега ни правят на глупаци“, споделя Татяна от Русия.

„Оставили сме тук парите си, в България е хубаво, и на нас ни е хубаво тук, но ето тази ситуация направо ни причини шок“, коментира Светлана от Русия.

Над 60 граждани на Русия, Великобритания, Израел, Полша и България сигнализират, че са станали жертва на измама у нас. Купили са апартаменти в морския курорт „Свети Влас“, без да знаят, че строителят продавач ги е заложил в банка срещу кредити за милиони левове.  После фалирал, без да върне парите на банката, а сега фирма купувач  на дълга търси да си ги вземе от хората. Предлага им да платят апартаментите си втори път.

Светлана от Русия е сред тези собственици. Купила е апартамент в курортния комплекс „Панорама Бей 1” в „Свети Влас” преди повече от 10 години от фирмата строител „Контракт Инвест”. Платила е за него 55 000 евро, без да знае, че върху него има ипотека.

Снимка: btvnovinite.bg

„Платихме пълната сума, като получихме нотариален акт и всички необходими документи. В тях е написано - без всякакви дългове, без проблеми, без ипотеки. Баща ми, който е пенсионер, започна по-продължително да живее тук – до 2015 г. Всичко беше наред около нас, никому нищо не сме дължали. Наскоро от Русия разбрахме, че всичко е спряно – ток, вода, а управителят на фирмата се е сменил. „Контракт Инвест” вече не отговаря тук, а се е появила някаква нова фирма прекупвач на дългове  „Промосейл”. Направихме среща с тях, но не ни попитаха какво мислим, а просто ни казаха, платете 350 евро на квадратен метър и ние ще свалим ипотеката от имота Ви“, разказва Светлана.

Бел Диор от Великобритания  има  четири апартамента в комплексите „Панорама Бей 1 и 2” в „Свети Влас“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние платихме по 60 хиляди евро за всеки през 2011 г. Искахме да продадем един от апартаментите, този в „Панорама Бей 1“. Казват ни: „Не можете да го продадете“. Попитах: „Защо?“. Те казаха: „Някой е учредил ипотека върху него“. Аз им казвам: „Ние не сме ипотекирали никога тези имоти към никакви банки, ние платихме в брой“. Те ми казват: „Не, ипотеката е факт, някой ги е ипотекирал“, споделя Бел.

Татяна от Русия също е купила студио в „Панорама Бей 2“ срещу  43 000 евро. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше сключен първоначално предварителен договор, в който бе показано, че върху студиото няма тежести, няма ипотека. После в нотариалния акт също е декларирано от продавача. В Русия нотариусът, когато сключваш договор за покупко-продажба на имот, се явява като потвърждение на това, че сделката  е чиста и документите са наред. Всички бяхме в шок от случващото се“, казва Татяна.

Снимка: btvnovinite.bg

Потърпевша е и българката Лиляна Захариева от София. През 2009 г. е купила студио в курортния комплекс. При нея обаче в нотариалния акт все пак пише, че има ипотека върху жилището. С клаузата, че тя ще бъде заличена до месец след покупката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сделката се изповяда пред нотариус Стоян Ангелов в Несебър. И оттук започна играта на котка и мишка. Тази ипотека не беше заличена, аз започнах да се интересувам, да звъня, ходила съм няколко пъти в офиса на „Контракт Инвест“ в Несебър. Ходила съм в Агенцията по вписвания с човек от тях, за да проверяваме. От там ми беше казано, че има ипотека върху земята, но това не е страшно. Цената, на която купих имота, аз платих най-напред 1500 евро капаро, плюс след това 21 500 евро. А сега ми предлагат да го купя общо за 14 000 евро, значи просто това е абсурд“, разказва Лиляна.

Тези и десетки други потърпевши разказват, че изрядно са плащали всички сметки и такси по поддръжка в курорта.

Снимка: btvnovinite.bg

„12 години съм плащал всички данъци, свързани с това имущество. Плащал съм такса “Поддръжка на имота”, налични са и  всички сметки за ток и вода, което може да бъде доказано с чекове.  Неведнъж съм проверявал чистотата на сделката, обръщал съм се към органите, но досега не съм получавал отзвук“, коментира Вачаган Оганезов от Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Още в предварителните договори на хората, търговски представител на продавача „Контракт Инвест” е декларирал, че върху имотите няма ипотека. А в повечето от последвалите нотариални актове не е отчетен фактът, че реално такава има. Нотариусът, заверил сделките между 2009 и 2011 г., е същият, който по-рано е учредил и ипотеките в трите комплекса „Панорама Бей“ 1 и 2 и „Роял Палм“ в „Свети Влас“, сочат актовете за тези ипотеки. Търсим го в кантората му с въпроса длъжен ли е да уведомява хората, които купуват ипотекирани имоти. Казват ни, че е в отпуск. Предава ни позицията си дни по-късно.

Снимка: btvnovinite.bg

„С  нищо не съм нарушил задълженията си на нотариус в случаите в трите комплекса в „Свети Влас“. Ако нотариусът не бъде ангажиран да снабди купувача с удостоверение за тежести на имота и документи за актуалното му състояние, той не е длъжен да извърши такава проверка. В конкретните случаи никой от страните по сделките не ме е ангажирал за това. Озадачен съм как тези чужди граждани са приели сделките, без да направят проверки.  „Законът е за бдящите, а не за спящите”, пише ни нотариус Стоян Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

От банката уточняват за bTV, че не са собственик на спорните апартаменти, а само ипотекарен кредитор и не могат да се ангажират с вдигането на тежестите без строителят длъжник да плати. И добавят, че сред собствениците в комплексите имало и такива, които са успели да платят и заличат ипотеки. Според независим от случая юрист наказателна отговорност  при подобни проблеми носи продавачът, ако е заблудил купувача, че имотът, който си купува, е свободен от ипотека.

„Продавачът декларира, че имотът не е ипотекиран, за него не се водят дела, че е единствен собственик и т.н. – значи отишъл при нотариуса, декларирал нещо, което знае, че не е вярно –  значи прокуратурата трябва да се сезира за декларация с невярно съдържание. Ако вредата е в особено големи размери, той трябва да лежи в затвора“, коментира адвокат Георги Коев.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали строителите от „Контракт Инвест” са  извършили измама проверява районната прокуратура в Несебър. Сигналът е на оплакалите се, след като разбират, че през март фирма е купила близо 17 милиона лева непогасен банков кредит на строителите и иска да продаде студиата им втори път. Самите строители са фалирали и обявили несъстоятелност, а сега фирмата се управлява от синдика Александър Комсийски. Той трябва  да осребри и продаде останалото имущество в курортните комплекси, за да погасява още дългове към банката и данъчните.

Снимка: btvnovinite.bg

„За всички тези случаи съм уведомил прокуратурата, даже още продължавам да я уведомявам, защото има още оплакали се. Нещата са сериозни най-вече от гледна точка на имиджа на България, мен са ми известни поне по данни на прокуратурата, че става въпрос за 62-ма граждани, които са измамени по подобен начин, а другата част, те са по-малко, десетина души,  които пък имат  предварителни договори, дали са парите, тези пари не са постъпили в „Контракт Инвест”, казва Комсийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Представител на фирма „Контракт Инвест” в повечето от сделките преди десетина години е Елин Карасинкеров от „Свети Влас“. Той  подписвал нотариалните им актове като пълномощник на тогавашния управител Огнян Найденов. Според медийни публикации Елин, по прякор Лино, е шурей на Марчело Джотолов, който пък бе обвинен заедно с бизнесмена Алексей Петров по известното дело „Октопод”. То завърши с оправдателни присъди. Свързваме се с Елин лично, но той отказва да застане пред камера. Изпраща ни своята позиция в сагата с апартаментите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяхме трима съдружници, когато през 2006 г. теглихме кредит от банката,  закупихме и застроихме тези парцели в „Свети Влас“, като ипотекирахме самите имоти. Аз знаех, че имотите са ипотекирани, когато ги продавахме, но идеята беше с парите от продажбите да изплащаме кредита и ипотеките да се вдигнат. В някои от тези случаи успяхме да вдигнем ипотеките, но в други – не, защото съдружникът ми Огнян Найденов прибираше пари от сделките и спря да плаща на банката. Възникна конфликт между нас и напуснах „Контракт Инвест”. Междувременно ми беше запален един джип, а втори беше взривен. Не съм имал намерение да се стига до фалит и проблеми”, пише Карасинкеров.

Снимка: btvnovinite.bg

Другото име в нотариалните актове – на управителя Огнян Найденов - виждаме в стари публикации за скандали и сбивания по повод неплатени сметки в несебърския хотел „Виго“. Откриваме Огнян Найденов, охраняван от няколко мъже в Несебър. Той също отказва интервю:

Снимка: btvnovinite.bg

„На този етап не желая да коментирам случая. В един по-късен момент мога да разкажа интересна информация във връзка с кредитите, ипотеките и възникналите проблеми в трите комплекса”, заявява Найденов.

Снимка: btvnovinite.bg

Още едно име виждаме в някои от нотариалните актове на спорните студиа в „Свети Влас“ – Боян Асенов. Мъжът е подписвал сделки с руски граждани като продавач на имотите от името на своя фирма. Сред потърпевшите е и Владимир от Русия.

„При продажбата на имота от този Боян към мен,  не е споменато в нотариалния акт, че този апартамент е ипотекиран. В договора за покупко-продажба, в точка 13, е указано, че моят апартамент не е обременен“, казва Владимир.

С обяснението, че не е на морето, а в София, Боян Асенов ни отговаря за продажбите по телефона.

„Аз от „Контракт Инвест” си купих от тях инвестиционно пет апартамента, които впоследствие продадох, и когато ги продадох, една година след това разбрах, че тези апартаменти са имали ипотека. Аз също съм ги купил с ипотека. И никъде в нотариалния акт не е написано, че те са били ипотекирани. Те са ме измамили мене, впоследствие аз съм ги прехвърлил, впоследствие, без да знам“, казва Асенов.

А за отношенията си с  „Контракт Инвест” казва, че е бил нещо като брокер и „предлагал съм им сградите за продаване срещу комисиона“.

Така всички твърдят, че са жертви - клиентите с ипотеките, банката с неприбрания си милионен дълг, строителите с конфликта помежду си, брокерът. Стига се до развръзката с прекупвача на дълга, който търси парите си от хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето как се случва това: През пролетта на тази година синдикът на фалиралата „Контракт Инвест” Веселин Банков насрочва търг за продажбата на над 100 ипотекирани апартамента в трите комплекса, които още не са продадени от строителите, сочат документите по делото за несъстоятелност. Началната им тръжна цена на имотите е близо 4 милиона лева и има фирма кандидат да ги купи.

Веднъж получени, парите следва да се внесат по задълженията към банката, разказа за bTV самият синдик Банков. Търгът обаче не се провежда, защото през март Банков напуска поста, по думите му заради „разногласия”. На негово място идва друг синдик – настоящият - Александър Комсийски от Стара Загора, познат в медиите и като жертва на побой отпреди години в града.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз го отмених, тъй като преди датата на търга синдикът беше сменен, а той беше насрочен в неговия офис, по търговския закон търгът не може да се провежда на друго място освен по седалището на фирмата и канцеларията на синдика“, казва Комсийски.

Междувременно същия месец старозагорската фирма за внос на автомобили  „Промосейл”, купува от банката задълженията по договорите за кредит, които са обезпечени с въпросните ипотеки -  близо 17 милиона лева с лихвите. Купува 17 милиона, а плаща само 4 милиона лв., показва договорът им с банката. Независимият адвокат Георги Коев обяснява с прости думи логиката на изкупуването на дългове от банките – т.нар. колекторска дейност.

„Банката има един портфейл, в който има лоши и добри кредити. Лошите кредити й тежат, доколкото тя е обект на много стриктен надзор от страна на централната банка Когато има един голям портфейл с лоши кредити, тя следващата година може да раздаде толкова по-малко пари назаем заради тези лоши кредити. И затова тя ги продава за без пари, изписва ги от ревизиите си и в един момент тя няма лоши кредити и за това тя може да раздава повече нови кредити. А тези, които ги купуват, ги събират, както намерят за добре“, коментира адвокат Георги Коев.

Така в случая с имотите в Свети Влас банката спира да търси дължимия си кредит от 17 милиона лв. Търсят го прекупвачите на дълга – с оферти към излъгалите се граждани да платят имотите си наново, за да вдигнат ипотеките от тях. В противен случай те могат да бъдат продадени принудително чрез съдебен изпълнител.

Свързваме се с пълномощника на „Промосейл” за събиране на дълговете  Илчо Илев. Той също е герой в медийни публикации -  имал е обвинения за участие в организирана престъпна група за лихварство в Стара Загора. От специализирания наказателен съд казаха за bTV, че през 2018 г. e получил наказание от две години затвор, след като е признал вина в споразумение с прокуратурата.

Илев не отклони поканата ни да даде интервю пред камера, но уточни:

Снимка: btvnovinite.bg

„Промосейл” не е колекторска фирма. Колекторската дейност все още не е уредена със закон у нас, a настоящото изкупуване на вземане е единствено в практиката на фирмата. Средствата на дружеството са от търговска дейност и кредит”... „В зависимост от квадратурата на всеки самостоятелен обект и в кой комплекс се намира, дружеството ще определи сума, като след заплащането й  ще заличи вписаната в негова полза ипотека. В тази сума калкулираме такса обслужване на комплекса, заплатените от нас ток, вода, ремонтни дейности, озеленяване, поддръжка на басейни....”

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма да направим такова нещо. Аз лично няма да дам и един лев на тези хора. Призовавам държавата да поеме инициатива и да ни помогне да решим този казус, да попречи имуществото ни да бъде продадено“, казва обаче един от собственици на ипотекирани имоти.

„Аз съм подготвена за отнемане на имота така, както ми беше казано от синдик Комсийски. Надявам се да ползвам за една година имота, нямам намерение да плащам такса за обслужване, тъй като аз лично не го смятам, че това е мой имот“, заявява Лиляна Захариева.

„Сегашният мениджър на комплекса казва: „Хората са добри, няма да има проблем да останете и платете следващата година“, споделя Бел Диор от Великобритания. 

Жертви на подобни имотни саги у нас са стотици граждани, разказва адвокат Коев. Безрезервното доверие към продавача може да бъде фатално.

„Това не е изолиран случай, аз само в моята практика имам два подобни случая - за също така голям брой хора с ипотекирани отдавна права върху собственост. Проверката, доколкото тя е възможна, би следвало да бъде извършена от професионалист с някакви договори и гаранции какво следва, ако тази проверка се окаже повърхностна и неточна“, казва Коев.

„Живели сме тук, оставили сме тук парите си, така да се каже, в България е хубаво, и на нас ни е хубаво тук, на родителите ни също, но ето тази ситуация направо ни причини шок“, споделя Светлана от Русия.

„Кредитът на доверие към тази страна по отношение на недвижимите имоти логично е сринат, а ние имахме огромен кредит на доверие в тази страна, ние купихме имоти и вложихме своите средства в икономиката тук“, казва Татяна.

„Как се нарича това?!? Бизнес по български или мошеничество?“, пита Валерий Черкашин от Русия.

„Обръщам се към правителството на Република България със зов да помогне на нас руските граждани, собственици на тези имоти, да се справим с текущия проблем, да не възпрепятства изясняването на тези незаконни действия и да ни върне имотите. Благодаря за вниманието“, отправя призив Лиля Чубова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Руските граждани с апартаменти в „Свети Влас“, които са мнозинството от потърпевши в тази история, са се обърнали за помощ и към посолството на Русия у нас. Оттам са предали сигналите им на прокуратурата в Несебър. Проверката по случая продължава.