Лили Иванова обиколи България с песните си за по-малко от година, като прекара над 100 часа на сцена и отново получи любовта на своята публика при препълнени зали. Тя превърна музикалното си пътуване в събитието на годината, а bTV беше на най-интересното от него.

В рамките на 6 месеца Лили Иванова пя на 33 концерта във всички краища на България със собствена група. Това е постижение, което никой български изпълнител не е реализирал от началото на Прехода досега.

Ангел Попов - Ачо е тонрежисьор на Лили Иванова повече от 30 години, не може да преброи концертите, по които е работил с нея. Разказва, че техниката се променя, но отношението на публиката - не.

 “Това си е най-обикновено турне. По повече концерти сме правили, но това са хотели, ресторанти, тирове с техника - организация, която е скъпа и в един град със салон от 500 човека, какво може да направиш", коментира той. „Имаше период от време със страшна инфлация, стагнация, а ние пътувахме, защото така се поддържа публиката. Всеки от нас се прибираше с някой лев, а Лили Иванова – без пари, защото плащаше от джоба, за да можем да продължим. Когато нещо спре, после трудно го вдигаш на крака“, споделя още тонрежисьорът.

Снимка: bTV Репортерите


От началото на своята кариера Лили Иванова пътува, за да се среща със своята публика. Истории от първите турнета и концерти в страната пази и телевизионната легенда Петър Вучков, който дълги години е водещ на нейните концерти.

„Едно от великите ѝ професионални качества е, че с еднаква стръв, еднаква страст прави концертите си, без значение дали е в читалището в село Дивдядово, или в "Карнеги хол", разбирате ли?” , коментира той.

Снимка: bTV Репортерите

Да бъде на ниво, както в големите градове, така и в малките населени места, е стандарт за Лили Иванова и до днес. Това споделя нейният асистент и организатор на националното турне 2022 Николай Недеков.

„През годините тя получаваше много писма, в които я питаха защо не ходи в по-малките градове. В началото на тази година ни събра и каза, че иска да направи концерти и на такива места“, разказа той.

Снимка: bTV Репортерите

Неслучайно на това турне Лили избира да тръгне с песента си през България от родния Кубрат. Там се срещнахме с двама души, които я познават от времената преди да бъде звезда - съучениците ѝ Никола и Димитър. Техният живот протича в Кубрат. Помнят, че не е имало мероприятие без присъствието на Лили. Двамата мъже припомнят, че преди да се утвърди като певица, тя е работила като медицинска сестра. 

"В началото я признаха румънците, първата ѝ плоча е румънска, след това я гледахме по съветската телевизия. Тогава и ние българите я преоткрихме и започнаха да я лансират”, разказаха Никола и Димитър. 

Снимка: bTV Репортерите

И ако Никола и Димитър са от очакваните почитатели на Лили, каквито срещахме в хода на цялото турнето, на концерта във Варна открихме и неочаквано попълнение в редиците на вярната публика - рапъра 100 кила.

„Става въпрос за емоции, които и Моцарт не може да изрази. Това е едно цялостно присъствие. Невероятните текстове, музиката, чувството, всичко това е неописуемо. Благодаря Ви Лили Иванова, обичам Ви!”, каза той.

А в Стара Загора се запознахме със Стефан Георгиев - един от най-запалените ѝ млади последователи, който посещава почти всички концерти от турнето.

„Тази жена има енергия, която е неописуема. На много изпълнители съм бил на концерти и тука е нещо различно. Това е отгоре!“, коментира 20-годишният Стефан.

В Русе открихме и Светлозара и Бойко, които са написали стихове за певицата.

Снимка: bTV Репортерите

"В Бургас се срещнахме с дете сираче, чиято баба го води на концерти на Лили и то я е питало: “Лили Иванова жива ли е?”. Друга емоционална среща беше на дете на разпоредителка в Търговище, което беше изненадано от срещата с Лили по коридорите на театъра”, разказа асистентът ѝ Николай Недеков. 

През десетилетията енергията, гласът и песните на Лили Иванова са вдъхновение за нейната публика. Това виждат на всеки концерт и до днес близките хора.

„Срещите с най-малките ѝ почитатели - четвърто-пето поколение българи, които я слушат, са много зареждащи. Виждаме преливане на любовта към нея, което пък е бумеранг на огромната обич, която Лили Иванова раздава на сцената“, каза още Недеков.

Певиците от ЛаТиДа работят от 6 години с Лили Иванова и са нейна вокална опора на всички концерти от турнето.

„Когато попаднеш до нея, вече се случва една магия и всичко се получава с лекота“, споделя Яна Балева.

„Креативността е заразителна. Качваме се на сцената и просто се случва“, допълва София Петрова.

„Преди да излезем на сцената, Лили докосва за късмет всеки един от нас“, казва Елизабет Нешева.

Останалите музиканти от „ЛиОркестра“ също са рамо до рамо с голямата българска певица през цялото турне.

Това са 10 души професионалисти, без които Лили не излиза на сцената и на които има пълно доверие.

Аранжор на цялата програма на Лили Иванова и музикален директор на „ЛиОркестра“ е китаристът Ангел Дюлгеров.

„С нея имаш възможност да бъдеш на едни от най-големите сцени в страната и извън страната. С Лили имам възможност да се почувствам наистина успешен музикант. Тя много обича да използва фразата, че нещо я „пали““, сподели Ангел Дюлгеров.

Снимка: bTV Репортерите

За нейния професионализъм и работа разказаха още цигуларят ѝ Орлин Цветанов, бас китаристът и джазмен Веселин Веселинов - Еко. 

Освен с много музиканти, Лили Иванова пътуваше из страната с голям технически екип и помощен персонал. За мащаба на турнето, логистиката и световните изисквания на Лили разказа китаристът на “Ахат” и отговорник за сценичната реализация - Антоан Хадад. 

„Тя е от хората, които са взискателни, но умее и да се вслушва. Работим в екип“, сподели той.

В хода на турнето Лили Иванова и нейните музиканти излизаха на сцена при всевъзможни условия. Посетиха спортни зали, изпълниха читалищни сцени и театрални салони.

На сцената на Драматичния театър в Монтана Лили Иванова изпълни емблематичните си "Ветрове" за първи път от 10 години. Песента е с нов аранжимент.

Снимка: bTV РепортеритеВ турнето имаше и сцени, на които Лили не е пяла от години. Такъв беше концертът на Летния театър в Стара Загора. А от летния театър в Бургас, музиката на Лили Иванова отзвуча и на морския бряг.

Там срещнахме дама, която пристига от Германия.

“Идвам от Берлин специално за концерта. Билетите са подарък от дъщеря ми за моята 60-годишнина. От малка обичам Лили Иванова и пея с нейните плочи вкъщи”, разказа почитателката. 

Подобни примери не липсваха в цялата страна.

“Идвам от Виена всяка година за концертите ѝ. Тя е на този свят, но не е от този свят. Тя е стихия. Обичам я, боготворя я”, сподели друга жена.

“Гълчах внучето си, че ми е купило билет. Казах му "Бабо, не мога да ходя", а то ми отговори "Нищо бабо, ще те заведа." И ето, дойдох да я видя, да я чуя”, сподели възрастна почитателка от Кубрат. 

Не остана кътче, което Лили Иванова и нейните музиканти да не са посетили в рамките на тазгодишното турне. Въпреки това хиляди очакват големия финал в „Арена Армеец“ - на 4 декември, 10 години след като тя стана първият български изпълнител, покорил най-голямата зала на закрито у нас. Доказвайки, че името ѝ не е легенда в минало време, публиката на Лили не спира да я търси и днес.