Европейският парламент върна спорния пакет „Мобилност” на транспортната комисия. След повече от година спорове обсъжданията по текстовете започват отначало.

Евродепутатът Петър Курумбашев (БСП) коментира, че в нашия лагер са всички държави, които географски са в периферията на Европейския съюз – Португалия, Ирландия, Финландия, Гърция, Хърватия, Румъния, трите прибалтийски държави и Вишеградската четворка.

Според Курумбашев в рамките на този Европейски парламент (изборите за нова са следващата година) едва ли ще бъде приет пакетът „Мобилност”.

„Искам да се обърна и с молба към всички български партии, на първо място към управляващата - никой да не се опитва да приватизира успеха на българските евродепутати, които вчера успяха да върнат директивата и да не си я приписва лично за себе си”, призова Курумбашев.

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ) успокои превозвачите в България, че докато няма решение на ЕП, те работят по съществуващите правила. Трябва да използваме времето да се прегрупираме и да си защитим интереса, коментира още Новаков.

Той посъветва превозвачите у нас да се обединят и да  говори в един глас. Трудно е да се чуе позицията, когато има много браншови организации, предупреди Новаков.

Вижте повече във видеото: