Ако не се случи нещо неочаквано в Турция, Реджеп Ердоган ще управлява до 2023 г., коментира изборните резултати в южната ни съседка анализаторът Боян Чуков.

Според редица западни издания обикновените турци подкрепят Ердоган, защото той е върнал самочувствието на Турция като държава, върнал е имиджа ѝ на ключова сила, посочи той.

Победата на Ердоган трябва да е притеснителен знак за България, тъй като винаги е притеснително, ако наша съседка поеме по пътя на отстъплението от демократичните принципи, коментира дългогодишният дипломат Стефан Тафров.  

Това все пак е демократичен вот, посочи той и добави, че мнозинствата често бъркат.

Хитлер, например, е избран напълно демократично, припомни той.

България трябва да продължи да работи с турския президент, но не на всяка цена, защото страната ни е член на ЕС и ООН и трябва да се придържа към задълженията си към тях.

Ердоган винаги е използвал потока на мигрантите в своя полза – в зависимост от стратегията, която има страната относно Балканите, посочи Чуков.  

Вчера се състоя една неформална среща в Брюксел, на която се коментира проблемът с мигрантската криза.

Според Тафров разбирателство на тази среща не е имало, а и отсъствието на Вишеградската четворка от нея е осуетило преговорите. Няма как да се стигне до решение на този казус поради коренно различните позиции на държавите членки, смята той.

ЕС се намира в изключително драматична ситуация и външна политика няма, защото позициите на държавите членки са разнопосочни, посочи и Чуков.

Вижте още във видеото: