Как един професор се оказва в невъзможната ситуация да стане жертва на студент, който се превъплащава в него? Дори и чисто визуално.

Живот, лице и име назаем. Открадната самоличност. Един човек на два континента по едно и също време. Това не са имена на трилъри. Това е най-краткото обяснение за преживяното от доктора по история на изкуството от малкия английски град Есекс Мат Лодър.

Кражбата на чуждите постижения, както и копирането на външния вид дори с масивните татуировки започва постепенно. В края на тази история един никому неизвестен американски студент се превръща в утвърден английски преподавател.   

„Всичко започна леко притеснително, след това стана доста странно, а накрая – плашещо“, казва Лодър.

„Историята започна с моя приятелка, която също се занимава с история на изкуството. Тя получи харесване в своя „Инстаграм“, където беше публикувала всичко, над което беше работила, включително и снимки на свои проучвания. Когато посещава страницата на човека, харесал нещата й, се оказва, че там има единствено копия на нейните снимки“, разказва преподавателят.

Доктор Лодър е специалист по история на татуировките, има няколко издадени книги и разказва, че хората в сферата са малко и всички се познават. Така става лесно да разбереш, ако някой краде труда ти. 

По думите му мъжът започнал да се представя като академичен експерт по татуировки и използвал научни трудове, писани от Лодър.

„Публикуваше всичко онлайн, като описваше работата като негова. “Аз написах това, аз говорих по тази тема“… И така докато не започна да се облича като мен. Колкото повече разследвахме, толкова по-ясно ставаше, че той твърди, че е правил неща, които аз съм правил. Дори открих негово видео облечен като мен, четеше труд, който аз бях написал по време на международна конференция. Стана истински плашещо, когато намерих негови снимки в социалните мрежи и на тях се виждаше, че е копирал дори моите татуировки по ръцете си“, спомня си Лодър.

И така историята постепенно се превръща в зловещ психотрилър. Кражбата на снимки стига до кражба на самоличност, а сюжетът се оказва дълго планиран.

„Той се е свързвал с мен няколко пъти, години преди измамата, като е използвал истинското си име. Бях получил имейл, в който обясняваше, че е студент по журналистика: „Пиша за татуировки, какво можеш да ми кажеш за тях?“ Тогава му отговорих и го питах какво точно иска да знае и че може би трябва да е по-вежлив в бъдеще. Това беше три години преди да го разкрием“, разказва преподавателят.

Било трудно да го разобличат, тъй като през годините многократно ползвал фалшиви имена, за да се добира до трудовете на Лодър.

След като доктор Лодър успява да разплете мистерията с открадната си самоличност, студентът е разобличен.

„В началото той се опита да отрече всичко. Обясняваше, че просто се е опитвал да създаде уебсайт и не е знаел как“, разказва Лодър.

„След като говорихме с неговите преподаватели в университета се оказа, че той е плагиатствал от 4-5 години без ние да знаем. Той е използвал моя труд, за да се развива академично. Бях много щастлив да науча, че е получавал високи оценки за докладите си - означаваше, че моите неща са оценени високо. Копирал е и мои статии в списания и дори е добавял библиография към тях, за да изглеждат като академична разработка“, уточнява Лодър.

Според него не е хванат толкова дълго време, защото системите не са направени да улавят хора, които влагат усилия в плагиатстване.

Крадецът на самоличността на Лодър свежда рисковете да бъде хванат чрез системата срещу плагиатство до минимум.

„Той е предавал трудове, написани на ръка. Всичко е било на хартия. Тогава е почти невъзможно да засечеш плагиатство. Копирал е трудове от книги, които все още не са дигитализирани. Вложил е доста старание в това. Очевидно е колко е добър“, разказва Лодър.

Така измамникът печели няколко стипендии. И това не е всичко - назначен е в американски университет за научен асистент. 

„Впечатлил е всички около себе си. Всъщност, преди да го разкрием, професорите, за които е работил, са го подкрепяли. Дори са го канили в домовете си, защото са си мислели, че е брилянтен. Когато всичко излезе наяве, един от преподавателите му ми сподели, че най-високата оценка, която е поставял на студент, е била именно за него“, казва Лодър.

След като измамникът е разобличен, университетът, където учи и работи, му отнема научната степен и го уволнява. Според Лодър в случая става въпрос за нещо много по-сериозно от плагиатство на научен труд. От други хора разбрал, че мъжът дори копирал жестовете и маниерите му. Копирал е дори татуировките на ръцете му.

„Като някой, който пише и се интересува от татуировки и формиране на характера на човек, все още не мога да намеря смисъла в това, което се случи“, казва преподавателят.

Засега странният случай на Мат Лодър няма правни последствия. Преподавателят обаче живее в страх. „Все още не знам дали тази гласност, която давам на историята, няма да го доведе тук, на прага на дома ми. Той знае адреса ми“, казва преподавателят.

„Последната форма на контакт, която имам от него е имейл, в който пишеше „Наистина съжалявам, че копирах уебсайта. Просто се опитвах да създам собствена страница и понеже много Ви се възхищавам, искам да бъда като Вас някой ден“, казва той.