Джефри Шлангенхауф е американски икономист. През 2016 г. работи като  частен консултант и съветник по икономическата политика в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Роден е в Ню Йорк. Завършва един от най-старите и престижни колежи „Уилиам и Мери“ в щата Вирджиния. 

Джефри Шлангенхауф работи в сферата на публичната политика в продължение на 4 десетилетия. От 2019 г. е заместник генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, обединяваща 38 държави. Целта й е да стимулира икономическия прогрес и световната търговия. Шлагенхауф отговаря за надзора по борба срещу корупцията в организацията.

Хюстън, имаме проблем! Инфлацията, увеличаващите се цени на стоките и на услугите създават несигурност, не само в САЩ, но и в Европа, в България. Има ли бързо решение за успокояване на инфлацията?

Не смятам, че има бързо решение. Според мен ще изисква много отдаденост. Но ще трябва да разрешим проблемите, свързани с веригите на доставки, особено що се касае до енергийния сектор. Знам, че това е причина за огромен стрес и сред гражданите тук, в България, и в цяла Европа, както и в САЩ.

Съчетанието от висока инфлация и скок в цените на горивата значително утежнява положението. Кое трябва да ни е основен приоритет в момента инфлацията или намаляването на цените на горивата?

За мен цената на горивата е част от спиралата на инфлацията. Но вярвам, че трябва да намерим начин да увеличим достъпа на граждани до енергия, като увеличим предлагането бихме могли да намалим цената или поне да забавим ръста на тези цени.

Нека Ви питам направо. Вие имате много опит с цифри, при това огромни. Може би централните банки ще увеличат нивата на лихвите, не само в САЩ, но и в Европа. Като направят по-скъпо взимането на пари на заем, експертите се надяват да ограничат харченето, което би могло да подпомогне предлагането да навакса на търсенето. Това значи ли, че хората трябва да харчат по-малко пари? Това ли е идеята?

Има две страни на този въпрос. Първо, паричната политика трябва да се съсредоточи върху контролирането на инфлацията, защото иначе има опасност да се повтори случилото се в Щатите в края на 70-те години на миналия век, когато имахме двуцифрена инфлация и нисък растеж. Така че централните банки трябва внимателно да балансират.

Какво точно означава това? Хората да спрат спрат да теглят спестяванията си, за да купуват коли и апартаменти? Това ли е идеята? 

Идеята е малко да се забави икономиката, ако бъде счетена за прегряваща. Не сме в това положение в момента. Свидетели сме на няколко години COVID-19, сега и войната срещу Украйна, причиняват сериозни проблеми за хората и стоят зад много от случващото се. Трябва да бъдем готови да се справим с това на няколко фронта.
 
Но хората се страхуват, че парите им губят стойност. Кой вариант е по-добър да се държат спестяванията в банка или да се купува? 

Бих отговорил различно – инвестирайте. Едно от нещата, които ще се изяснят с присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е, че държавата ще стане по-привлекателна за инвестиции, а те създават работни места, възможности и увеличават стандарта на живот. Така че това засяга живота на всеки средностатистически българин. Така че според мен трябва да се замислите как генерирате инвестиции и възможности. През това минаха и Щатите, след голямата рецесия през 1982 г., когато имаш рекорден икономически ръст – и в работните места, и в доходите, всичко се основаваше на значителни инвестиции и стимули за инвестиции от страна на хората.

Предвид това, през последните години България губи чуждестранни инвеститори. Защо? Има ли как да се поправи и да ги привлечем отново?

Смятам, че едно от най-важните неща, които България може да направи, е да се придържа към ангажимента на правителството за борба с корупцията и проблемите с интегритета. Това сякаш беляза България като несигурно място за инвестиции, заради риска от корупция. Ако се справите с това, инвестициите отново ще бъдат привлечени към България. 

Какво е необходимо, говорейки за корупция. Знаем, че много чуждестранни наблюдатели го следят, но какво е необходимо? Работеща, прозрачна съдебна система? Или нещо повече? 

Според мен преди всичко прозрачност, съдебна система с истинско върховенство на закона, система, която хората да разбират. Споменах прозрачност преди всичко. В САЩ през 70-те казвахме, че слънцето е най-добрият дезинфектант. Колкото по-голяма прозрачността, толкова по-лесна ще бъде борбата с корупцията. Ще се промени не само в публичния сектор, но ще помогне да се повиши културата на интегритета в обществото като цяло.

Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша. Възможно ли е да се заменят руските доставки с американски втечнен газ на по-ниски цени от тези на „Газпром“, както каза министър-председателят тази седмица? 

Искрено се надявам. Имаме огромен потенциал за износ на втечнен природен газ от Щатите към Европа и не само. Можем да го правим на много по-ниски цени, имаме много предлагане, така че искрено се надявам да намерим координираните решения за облекчаване на тежестта за обикновените работещи хора по цял свят.

Да, но знаете, въпросът за цената тук е много важен. Възможно ли е да се внася втечнен газ, по-евтин от руския или това ще бъде част от политиката за доставки на енергия като част от нова политика на САЩ в региона?

Вече не работя за правителството на САЩ, така че не мога да говоря… Но искрено се надявам. Живеем в ситуация, с непровокираната война, на Русия срещу Украйна, в която ние, като хора от демократични държави, дори да бъде неудобно, трябва да се изправим преди всичко заедно за свободата, индивидуалните свободи и защитата на тези ценности занапред. Трябва да работим заедно. Именно това се опитваме да правим в ОИСР – по многопластов начин да намерим решения за постигане на тези цели.

А какво е мнението Ви, трябва ли да приемем еврото? България трябва ли да въвежда еврото в момента?

Според мен България трябва да реши сама. Еврото е интересен, успешен експеримент в по-голямата част от Европа, но поради различни причини някои държави може да не искат да се присъединяват към него в даден момент, тъй като имаш по-голяма свобода да използваш собствена парична политика… Нашата организация няма становище по въпроса. България трябва да реши какво е в неин интерес.

Абсолютно, но в конкретния момент, какво е Вашето лично мнение, като експерт в сферата?

Честно казано, нямам мнение по въпроса. Разбирам тезите и на двете страни на дебата, виждам и в исторически план, виждам някои от потенциалните негативи. Връщайки се към кризата в Гърция преди няколко години – много хора тогава казаха, че бяха отнети естествените процеси на адаптиране по отношение заплати и други фактори. Но това трябва да реши правителството в обща, открита дискусия. Това бих казал. Хората да имат възможност да допринесат към процеса и гражданското общество, правителството и бизнесите да седнат заедно, да общуват помежду си и заедно да вземат решение.

Преди 15 години България кандидатства за членство в ОИСР. Кога е възможно да се случи и защо е толкова бавен процесът?

Позволете да отбележа, че се възхищавам на постоянството на България по темата. Трябва да отдам заслуженото и на генералния секретар Матиас Корман, който, когато зае поста, си постави за приоритет да се започне процеса по присъединяване, да се прекъсне застоя и чрез работа със САЩ и други държави успя през януари да постави началото на процеса по присъединяване за шест потенциални държави, пет от които са приели становището с визията и ценностите на ОИСР, прието от министрите ни, така че процесът за тях е започнал. Първата стъпка е да се изготвят пътни карти за изпълнение от страна на държавите, за да стигнат до следващата стъпка. В понеделник ще имаме среща на съвета за обсъждане на втория проект на тези карти. Надеждата ни е да бъдем в позиция, в която да имаме среща с министрите на срещите ни на 9 и 10 юни, на които да се приемат тези пътни карти и да се започне наистина процесът по задвижване на присъединяването.

Добре. Кога е възможно да станем част от тази организация?

Кога? Процесът, доколкото знам при предишни присъединявания, е отнемал между 1-2 до 5 години за завършване на целия процес. Датата, на която това ще се случи за България, ще се определи до голяма степен от България, в смисъл, че България има преднина пред останалите кандидатки в някои сфери, което може да направи процеса по гладък. Но няма да имаме ситуация, в която да се групират няколко от тези 6 или всичките 6 държави. Всяка страна самостоятелно ще се движи напред по тази пътна карта.

Няколко кратки въпроса. Смятате ли, че цените на горивата ще продължат да се покачват?

В краткосрочен план - да.

Какво означава краткосрочен план – до края на годината?

Бих казал до края на годината.

Ще се повишават?

Да. Но мисля, че развоя на събитията в Украйна ще определят до голяма степен колко дълго ще продължи това. Според мен много хора не очакваха тази война да продължи толкова дълго, гледайки отстрани. И трябва да отбележим куража на украинския народ, застъпили се за свободата.

Смятате ли, че цените на газа ще продължават да се увеличават?

В краткосрочен план, да. Смятам, че цените на горивата ще се покачват, за съжаление и на хранителните стоки също. Това истински ме притеснява, с оглед работата ми. Защото се засягат не само участващите държави в нашата организация и техните съседки в Европа, но има потенциалът да предизвика сериозен глад в развиващия се свят. Връщайки се към 70-те и тогавашния глад в региона на Сахел в Африка. Нашият подход е да се опитаме да работим усърдно заедно с различни държави – и членки, и не само – в опит за намиране на многостранни решения за облекчаване на кризата, на намиране на по-обилни доставки на необходимите стоки и то по-бързо.

И накрая, скоростта на ръст на доходите. Има ли формула за нея в средата на нарастваща инфлация?

Труден въпрос. Обикновеният работещ човек вижда спад в стойността на спечеленото, заради повишаващите се цени. Това е една от причините да е толкова важно да се справим с проблемите с инфлацията. В момента, разглеждайки случващото се с Ковид, с кризата в Украйна, войната там, смятаме, че световният ръст на БВП ще бъде с повече от 1 процентен пункт по-нисък от очакваното, а инфлацията ще бъде с около 2,5 процентни пункта по-висока. Това е истинска борба. Политиците трябва да намерят начин да се справят. Ако успеем, обществото ще ни възнагради, но ако не – ще трябва да се изправим и да признаем, че сме направили, каквото смятаме за най-добро, не сме успели съвсем. Но трябва да бъдем откровени, открити и прозрачни, относно случващото се.

А руската икономика, в краткосрочен план, как ще я засегнат санкциите?

Вярвам, че ще има значително влияние, ако политиците, ангажирали се с предлагане и прилагане на санкции, бъдат коректни. Смятам, че Русия ще бъде още по-изолирана от международните пазари и икономиката им сериозно ще пострада. За съжаление, няма да пострада правителството, а руският народ.