Скъпи униформи и ниско заплащане. От това се оплакаха за пореден път служителите на затворите в страната. От четири години обществените поръчки за облеклото печелят фирми на семейство, чиито членове са редовни победители при заданията за униформи у нас в последните 15 години.

„Сватбени костюми или униформи“ – под това мото протече поредният протест на служителите на затворите в страната. Оказа се,  че близо милион и 900 хиляди лева плаща държавата, за да осигури униформи на служителите в затворите.

Всеки работещ в ГД "Изпълнение на наказанията" получава от държавата 600 лв. годишно, с които да си купи задължителните лятна и зимна униформа. Облеклата се възлагат и плащат от държавата на частна фирма с обществена поръчка. След това служителите си ги купуват от дирекцията. Според надзирателите обаче служебното им облекло е все по-скъпо и по - некачествено.

„Зимен костюм, който включва яке и панталон, е на цена 435 лв. грубо, пуловер, който също е част от зимната униформа, е на цена от 80 лв. Текстилно яке – полар, което от скоро е в артикулите, които ни се предоставят, е на цена 80 лв. Лятно яке – 160 лв. – летен панталон – 83 лв. Лятна риза – 60 лв. Трикотажна блуза, тениска с яка, обикновена тениска с яка и с джоб струва 42 лв. Летни обувки 61 лв. Кубинки са на цена 120 лв.“, казва Антоанета Стойкова, служител на ГД "Изпълнение на наказанията".

Снимка: bTV

Това са цените, с които фирмата - изпълнител печели последната обществена поръчка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията - "Техномат Меркурий" с управител Стоян Стоянов. Срещу общо почти  1 894 000 лв. от държавния  бюджет. Същата фирма печели отделна поръчка за доставка и на обувки на надзирателите. 

„Миналата година от началото, януари месец, беше завишена сумата на вещевото доволство, което се полага годишно за един служител от 400 на 600 лв., което ние към онзи момент отчетохме като положителен факт. Само че само 2 месеца след това дойдоха артикулите и там се оказа, че цените са фрапиращо завишени. 1200 лв. на година са нужни, за да се облече един служител“, обясни Стойкова.

На служителите се налага или да доплатят от джоба си за униформи, или да търсят по-евтини варианти. 

"Колеги със собствени лични средства си закупуваха такива якета от частна фирма на цена под 40 лв., а тук текстилното яке е 80 лв.“, обясни още Стойкова.  

Снимка: bTV

Според техническите изисквания полареното яке е от 100% полиестер – материал, който на пазара е по-евтин от естествения. За сравнение надзирателите излагат държавното яке от 80 лв. и алтернативното от 40 лв. едно до друго. Оценяват ги сходни по качество и материя. А по телефона фирмата, която предлага двойно по-евтиното яке, потвърждава цената му и в момента:

Да, цената е 40 лв. Имаме поръчки от ГДИН, редовно ни се обаждат.

От Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, към Министерството на правосъдието отказват интервю и обясняват скока в цените на униформите писмено:

"Повишението на цените е в резултат на обективни и независещи от волята на възложителя промени в пазарната среда. За избора на изпълнител на доставките на униформено облекло за служителите на ГДИН са проведени две открити процедури по обществени поръчки. Първата е прекратена поради обстоятелството, че не е подадена нито една оферта за участие. След това е проведена втора открита процедура, с която е избран изпълнител. Критерият за възлагане е "най-ниска цена".

Снимка: bTV

Как определят цените на облеклата, питаме и избраният доставчик „Техномат Меркурий“. Говори бащата на управителя и търговски директор Гроздан Стоянов.

„Оборотът не ни е печалба. И ако там има заложено 50 лв. примерно за едно изделие и ние дадем 51 лв., ще ни декласират. Тъй като те са заложили определени показатели, тези показатели трябва да се постигнат с много по-качествени изделия. А едно качествено изделие струва пари, всяко нещо минава лаборатории, всяко нещо се изследва, това също струва пари“, казва Гроздан Стоянов, търговски директор на фирмата изпълнител.

Същата фирма осигурява и униформите на Главна дирекция „Охрана към съдебната власт“. Облеклата са сходни. И двете поръчки са от скоро, но едните са по-евтини. Зимният костюм на служителите на затворите е с единична цена 435 лв., а този на охранителите в съда -  368 лв. Якетата и панталона на охраната са 100% полиестер, а в тези на колегите им от затворите има 30% памук, отговаря Стоянов.

Снимка: bTV

„Цената на полиестера няма нищо общо с цената на памука в момента. Знаете, че естествените материали са много по-скъпи, отколкото синтетичните. Полиестерен плат с мембрана, това си е мое мнение, няма смисъл да се носи при закрити помещения, защото става безсмислено, докато на ГД "Изпълнение на наказанията" облеклата са "Памук – Полиестер", те са също хидрофобни ако служителят излезе на улицата, няма да го навали дъждът, няма да го намокри“, обясни Стоянов.

Разликите в цените на двете униформи обаче не свършват тук – памучната трикотажна блуза на надзирателите струва 41, 76 лв., а тази на охранителите в съда почти двойно по-малко – 23,82. И едната и другата са 100 процента памук, с едни и същи параметри за качество, четем в изискванията по двете поръчки.

„При положение, че те са си приложили определени цени и показатели, ние се придържаме към тях“, казва Стоянов.

Не за пръв път фирма, управлявана от фамилията Стоянови, печели поръчките за униформите на надзирателите. Предишната компания изпълнител от 2018 г. е с управител Нели Стоянова - дъщеря на същия Гроздан Стоянов и сестра на управителя Стоян, които са победители в последния конкурс.

Снимка: bTV

За 4 години общата сума по двете последователни поръчки за униформи към компаниите им е над 3 милиона и 300 хиляди лева без ДДС.  А от 2007 година насам различни фирми, управлявани от членове на същата фамилия, са спечелили още десетки доставки за униформи и обувки за МВР, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и други структури. Според регистрите, това са Трудово-производителната кооперация на инвалиди "Здравоход", съсобственост на бащата Стоянов, контролираната от „Здравоход“  „Техномат Меркурий“, с управител сина му Стоян, Кооперацията на инвалиди "Недялко Царев", с председател дъщерята на Стоянов, кооперативната организация за инвалиди Ралица, с председател сестра му Маргарита и още фирми с участие на роднини.

„Какво правят моите роднини аз не отговарям за тях, естествено, че те са израсли в този град, свикнали са с работата тука, естествено, нормално е, те също да произвеждат текстилни обувни изделия“, казва търговският директор на фирмата изпълнител.

Проверка на bTV на протоколите за избор на изпълнители по различни обществени поръчки показва, че някои от посочените фирми са печелели доставките, след като са се състезавали. И с компаниите, управлявани от собствените им роднини. За случаи на поръчки, печелени от същите фирми, четем и в медийни публикации на „Сега“, „Преса“, „Бивол“. Питаме Стоянов доколко е истинска конкуренцията между фирми, управлявани от роднини.

„Аз не мога да говоря за тях, те са съвсем отделни юридически дружества“, обясни Стоянов.

Не се считате за свързани фирми?

Не, не.

В протоколите от поръчката за последните униформи на надзирателите, четем, че "Техномат Меркурий" са се състезавали с друга фирма на роднина – дружеството „Стомар“ със собственик и управител Маргарита Стоянова. Тя е леля на управителя на „Техномат“ – Стоян и сестра на баща му Гроздан.

Снимка: bTV

Състезанието между фирмата на лелята и тази на племенника за поръчката приключва, след като „Стомар“ не изпълнява две изисквания, пише в протокола  – не посочва какъв обем продукция е ушила в миналото и не представя определен сертификат за стандарт. Въпреки дадения от комисията 5 дневен срок фирмата не поправя пропуските. И като единствен останал участник поръчката печели управляваната от племенника фирма. Отново питаме дали конкуренцията е реална?

„Габрово е град на текстила, на обувките и на кожите. Ние няма какво друго да правим тук“, казва Гроздан Стоянов.

„Стомар“ тя на кого е?

Нямам представа. 

Видяхме, че управител е г-жа Стоянова, Маргарита Стоянова познавате ли я?

Познавам я – сестра ми е...

Т.е. няма според Вас свързаност между тези две фирми, за да кандидатствате? Това е по документи просто?

Аз не мога да отговарям за какво е решила сестра ми, какво е решил брат ми и който и да било!

След покана на bTV за позиция към сестрата Маргарита, Стоянова отговоря писмено:

"Представляваните от мен кои "Ралица" и "Стомар" ЕООД са участвали в обществени поръчки в условията на конкуренция, така както повелява законът, с други участници, а не помежду си“

Подобна е позицията и на Трудово-производителната кооперация за инвалиди "Недялко Царев" в Ямбол, с председател дъщерята на Гроздан Стоянов Нели:
Нели Стоянова, председател на ТПКИ „Недялко Царев“:

"Между цитираните от Вас дружества и ТПКИ "Недялко Царев" е налице конкуренция в обществените поръчки, в които са участвали".

Има ли опасност от имитация на състезанията при роднински връзки на кандидатите по държавните поръчки, питаме компетентен независим юрист.

„Фактът на свързаност, когато е налице би могъл да бъде основание за съмнение относно наличието на един предварителен сговор между участниците. Този сговор може да бъде с цел например за подаване на по-висока оферта, плюс това противоречи и нарушава основни принципи на закона за обществените поръчки, като равнопоставеност, свободна конкуренция, което от своя страна подлага под съмнение правилното разходване на публични средства“, обясни София Желева, правен съветник в сдружение „Антикорупционен фонд“.

Според действащия закон обаче понятието свързаност не включва роднински връзки между управителите на фирмите, уточнява Желева. Свързаност според закона има, когато:

„Две дружества контролират или биват контролирани от друго дружество, или когато едното осъществява контрол върху другото“, добавя правният съветник.

Роднинството може ли да бъде един възможен индикатор за някаква евентуална близост между кандидатите?

Разбира се, би могло да предположи, че би могло да опорочи по някакъв начин състезанието, но законът не задължава възложителят да отстрани такива участници. Лично според мен това е пропуск на законодателя.

Недоволствата от цени и качество на униформи за милиони левове от джоба ни, са често явление в последните 10 години. Помним кадрите с изхабени кубинки на протестите на пушещите полицаи преди няколко години и критиките, че са неудобни и скъпи. Те бяха произведени от същата фирма на Стоянови „Техномат Меркурий“, потвърди за това и самият Гроздан Стоянов. А още през 2007 г. собственикът на „Техномат Меркурий“ - кооперация "Здравоход" печели и обува българската армия.  Законът предвижда данъчни облекчения за трудовите кооперации при условие, че 20 до 30 процента от работниците им са хора с увреждания. Към момента "Здравоход" е декларирала 6 работници с трайни увреждания от общо 11, посочват от Агенцията за хора с увреждания. Другите две кооперации на Стоянови са посочили общо 8 такива работници от 13 на брой.

По тази тема Стоянов отказва коментар, но определя протестите срещу облеклата като преднамерени атаки на конкуренцията. Твърди, че има други фирми, които държавата толерира за изпълнители на обществени поръчки през годините. Разказва и за по-нова поръчка – на Министерството на отбраната за летни кубинки на армията.

Преди седмица с мотив "противоречия в изискванията"  Министерството на отбраната е спряло поръчката, потвърдиха от военното ведомство. Борбата на фирмите  кой да шие униформите на стотици хиляди надзиратели, охранители, полицаи, военни и други държавни служители продължава. Недоволството на протестиращите надзиратели в затворите - също.