„Това, което направи Владимир Путин с войната в Украйна е за кратко време да съсипе страшно много митове, свързани с Русия“, каза проф. Веселин Методиев в предаването „120 минути“.

Той определи маниерът на говорене на посланика на Русия у нас Митрофанова като резултат от „невежество, съчетано с нахалство и арогантност“. „Цялата им политическа игра е този опит за признателност“, смята Методиев. Според него признателността се е наслоила прекалено много в обществото ни и трябва време, за да може да бъде разчистена.

„Имаме неща, които бяхме митологизирали. Сега те се сриват“, каза Методиев.

„Всичко произтича от факта, че не искаме материалния свят на европейците, а искаме благополучието. Хората виждат проблем и казват някой друг да ги реши, но членовете на Европейския съюз казват „нашите проблеми ги решаваме сами“. Манталитета да искаш да живееш добре е човешки“, смята Методиев.

„Правилото е следното – малцинството движи обществото напред, защото то винаги е по-лениво. Ние казваме, че историята се пише от победителите, а тя се пише от победените, защото те знаят какво се е случило“, казва Методиев.

На въпрос какво се случва с човек, който е прекалено дълго време на власт, Методиев казва, че властта е като наркотик. „Когато се озовеш на тази височина, трябва да знаеш, че ще слизаш от нея. Има усложняващи неща. Доста хората разбраха и разбират и в момента, че на тази височина кислородът е по-малко и може да ти се завие свят“, казва Методиев.