Веселин Данев е собственик на голяма верига хотели по Българското Черноморие - основно в Несебър, Златни пясъци и Слънчев бряг. Завършва право в Софийския университет и магистратура по право в Йейл, както и стопанско управление в Станфорд. 

В началото на 90-те работи в адвокатска кантора във Вашингтон. Кариерата му преминава през "ТИ ЕС Банк" в София, бил е изпълнителен директор в инвестиционна компания в Лондон, оглавявал е и фирма, занимаваща се със земеделие. 

От началото на бежанска вълна у нас в хотелите си Данев е настанил над 7000 украинци. Защо ги подслонява и обучава, за проблемите и възможностите от гледна точка на реалния бизнес - гледайте интервюто с него в "120 минути".

„Имам 3300 стаи за гости и още към 500 за персонал общо във всички хотели. От настанените в хотели украинци, сме настанили към 15% по данни на Министерството на туризма“, каза бизнесменът.

По думите му основният мотив за това е съпричастност.

„И аз, и моят партньор сме доста засегнати душевно от войната в Украйна и за нас беше важно това, което имаме, да го предоставим на нашите колеги. Ние имаме около 500 човека, украинци, които работят при нас повече от 5 години“, допълни Данев.

„Осигурихме за тях едни автобуси, които пращахме на украинската граница и се свързвахме по Телеграм с тях, за да могат да изнесат семействата си. След това ни помолиха от Министерството на туризма да изготвим оферта, която дадохме за 4000 души. Тъй като нямахме отговор от тях дълго време, отидох в Спортната зала във Варна и работих като доброволец. Там се случваха нещата доста време, защото държавата не можа да се организира кой знае колко бързо и доброволците изпълниха вакуума“, обясни бизнесменът.

Той допълни, че тези 40 лв. на ден през март не са били достатъчни.

„Обектът ни в „Златни пясъци“ – квадратурата е колкото НДК, за да го отоплиш, отиваше един тир газ на 15 часа. При сегашната цена на електроенергията и газта, ясно е, че през март това беше губещо мероприятие. Ние плащахме от джоба си до последния момент, защото до 31-ви 90% от парите не бяха разплатени. Сега остава да се разплатят около 45%. Ние ще го посрещнем, но за много колеги беше доста тежко“, отбеляза Веселин Данев.

На въпроса, който редовно се задаваше – защо не се насочат към хората, Данев отговори:

„Има един чисто практически проблем и аз го гледах в Спортната зала във Варна. Идват едни хора, които ти не ги знаеш какви са – искат да приемат майки с деца. Ние нямаме такава система да се преценява от местните власти дали определен приемащ е подходящ. Може да се получи трафик на хора, най-различни неща“.

Данев обясни, че сега, след като е приключила програмата, са оставили тези украинци и техните семейства, които са се записали на курсове за работа при тях, това са 750 души.

„Те не са чужди на системата, плащат данъци, социални осигуровки на пълното си възнаграждение“, каза той. 

„Информацията, която се анализираше, беше доста обобщена и за мен централните власти нямаха представа за това какво трябва да се направи. Те може би знаеха някакви общи бройки, но когато хората са няколко месеца в хотелите, се оформят групи за подкрепа, не можеш да ги пренесеш от едно място на друго, като стока. Нищо не пречеше този триаж да беше извършен 20 дни по-рано“, коментира още Веселин Данев.

Според него има един съществен проблем – че бежанците идват с много деца.

„И докато не намерим на една жена как да се гледат децата, е трудно тя да се включи в работната сила. Това сме го организирали в рамките на хотелите чрез аниматори, които се грижат за децата, и майките са доброволки. Правим родителски кооперативи, за да могат майките да се реализират в професията, обясни бизнесменът.

"Искаше ми се държавата малко да научи от това, което правихме ние. За съжаление, интересът към това, което е постигнато, не е много голям, а времето да бъде стимулиран този интерес отдавна отмина. Много от това, което направихме, се загуби в преместването", обясни бизнесменът.