„Изживял съм прехода като много други деца. Не съм се чувствал специален, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, за да може баба ми да застъпи и аз да ида на училище. Спомням си как всеки един от нас го беше страх да се прибере от училище, защото могат да му вземат якето“.

Това каза в предаването „120 минути“ кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, Васил Терзиев.

„Спомням си борбата на родителите ми да намерят своето място. Баща ми, който имаше 5 долара заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото поприще. Спомням си как съм си изкарвал оценките и как сам трябва да ковеш съдбата си“, посочи той.

„Още в началото казах на партиите – това е част от моето минало. Аз няма от какво да се срамувам. Родителите ми не са били герои на криминалния преход, не част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода“, обясни Терзиев, коментирайки миналото на семейството си, което е свързано със структурите на "Държавна сигурност".

„Много е важно да кажа, че разбирам темата. Като си дете нямаш наблюдение как е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли как сме си унищожили голяма част от интелигенцията, как са наказвани деца“, добави кандидатът за кмет на София.

Болката на хората и всичко, което им е причинено - никой не се е извинил. Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури. Необходимо е да се осъзнае и направи. Ти трябва да разбереш историята, да я приемеш и да вървиш напред. Важна част освен от Закона за лустрацията и досиетата, е създаването на музей за комунистическия режим, където да се разказват историите и хората да знаят какво се е случило на пострадалите и никога да не се повтаря“, подчерта той.

Бъдещето на София

„Тук има – тук няма“ – така описа той състоянието на тротоарите.

„Необходими са около милиард, за да бъде решен проблемът трайно. Това, което се прави, трябва да се прави с качество, за да не се налага ремонт след две години“, обясни Терзиев.

Според него е възможно да бъдат изградени 30 детски градини за 4 години.

„Има инструменти. От разширяване до отчуждаване на терени. Работа с частни инвеститори. Има интерес и трябва да им се помогне, за да се реализира“, каза още той.

„Аз съм доказан боец. Никога не съм се предавал и това е причината всичко, което съм започвал, да го доведа докрай“, категоричен е Васил Терзиев.