Златимир Йочев е роден през 1985 г. в Хасково. Като дете живее и учи в Триполи. Заради страстта си към футбола, избира спортното училище в родния си град, след това завършва журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През последните 15 години е работил като журналист и телевизионен водещ в Българската национална телевизия, България Он Еър, BiT. От 1 март 2021 г. е водещ на сутрешния блок на bTV "Тази сутрин".

Преподава "Новини и актуална публицистика" в Нов български университет. През 2017 г. е отличен от Синдиката на българските учители с приза "Журналист на годината". Почитател е на екстремните спортове. Женен е за журналистката Марина Цекова, имат дъщеря - Тамара. 

"Ранното ставане има един плюс - виждаш красиви изгреви" - това сподели Златимир Йочев в "120 минути", но разкри и че денят му никога не свършва, когато приключи ефирът на "Тази сутрин", а продължава с подготовка за следващoто предаване.  

"Когато направим един хубав ефир, изпитваме невероятно удовлетворение. Сутрешният блок е фундаментът на целия ден - трябва да вкараме всякакви теми и форми. Старая се хората да не чувстват дистанция между тях и мен."

Постоянно се учи да извлича максимума от кратките разговори, както и да се възползва от високите технологични, които предлага студиото на bTV, за разнообразно и полезно съдържание.  

След предаването намира време за спорт, четене и за семейството си. 

Като дете се занимавал с баскетбол. Практикувал в училището, в което учел заедно със сестра си, от 1-4 клас в Триполи. Когато се връща в България през 1994 г., го обзема магията на футбола.  

Детството си в Либия определя като хубаво, но освен основни изрази и да брои до 10, не знае арабски. 

Високият адреналин е част от живота му по различни начини - лети на всякакви планери, скачал е с парашут, а скокове с бънджи е практикувал от всички места, които България предлага. 

Често катери планински върхове с приятели, а такива има както проверени от детството, така и на работните места, където е бил. 

Златимир Йочев пише разкази, стихове и споделя, че има много текстове, които отлежават в компютъра му.

Не забравя да отделя нужното внимание и на семейството си. Дъщеря му Тамара е на 3 г. и според него е много будно дете. 

Иска да я види как расте в един по-добър свят.

"Тя е добричка. Когато сме на площадки, тя е от децата, които са склонни да си дават играчките. По-отстъпчива е. Аз съм възпитаван да съм дипломат - да намеря решението с думи. Важно е да предадем на децата ценностите, с които и ние сме израснали" - категоричен е той.

Любимата му българска дума е доверие.