Боряна Слънчева завършва Медицинската академия в София, а по-късно придобива специалности по педиатрия и неонатология. През 2005 година защитава научна докторска дисертация. Вече 40 години работи в Майчин дом, а от 21 е и началник на Клиниката по неонатология.

Проф. Слънчева сподели пред „120 минути“, че родителите на децата, които лекува и не могат да ги видят заради коронавируса, ще получат за празниците подарък – снимки с бебета си.

„Това е огромен стрес за семействата, но предвид ситуацията сега нашето разбиране за контакт майка-бебе, не може да се случи. Майките сега влизат в началото и за изписване. Искаме да изпратим снимки за празниците“, каза проф. Слънчева.

Нейната любов към професията започва отдавна, когато разбира, че обича дори миризмата на поликлиника. А осъзнава, че ще е неонатолог на една от практиките си, когато вижда малко бебе. Казва си, че ще се бори за тези деца, за да се опита да ги спасява.

Снимка: bTV

Неонатологът има десетки награди - сред които и няколко от инициативата "Лекарите, на които вярваме" и специалната награда "Златни ръце". Проф. Слънчева възприема като най-голяма – благодарността на хората, които си тръгват със здрави бебета.

Професор Слънчева е водещ изследовател в разработване на програма за профилактика на мозъчните кръвоизливи при деца с екстремно ниско тегло. Сред най-добрите специалисти в продължителната дихателна реанимация и проблемите за адаптацията на недоносени бебета.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!